tegeltija.jpg

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je na sjednici Predstavničkog doma BiH, da procedura izmjene Zakona o PDV-a kreće od Upravnog odbora UIO BiH.

"U ovom trenutku u parlamentarnoj proceduri se nalazi izmjena i dopuna Zakona o akcizama", rekao je Tegeltija.

Što se tiče zakona o PDV-u, kako je objasnio, u toku prošle godine izrađen je novi Zakon o PDV-u i on je bio na sjednici UIO BiH. Objasnio je da je bilo brojnih primjedbi iz oba entiteta i taj zakon je vraćen UIO na doradu.

"U taj zakon UIO je ugradila dio primejdbe koje su prihvatljive i taj Zakon je upućen UO UIO BiH. Nadam se da ćemo kroz ovu proceduru razmotriti sve inicjative koje su bile u protekom periodu. Što se tiče zakona o akcizama bio je prijedlog vezan za duhanske prerađevine i bio je u parlamentu i nije dobio podršku. Što se tiče uvođenja akciza na električnu energiju taj zakon nije u proceduri. Činjenica je da je jedna grupa radila jedan od tih zakona i bilo je prijedloga da se akcize prošire na druge grupe proizvoda. I jeste bio prijedlog od radne grupe da se akcize uvedu na električnu energiju, ali taj zakon neće dugo biti u proceduri. U ovom trenutku se nalazi u parlmasentanroj proceduri jedan Zakon o akcizama, a Zakon o PDV-u je kod UO UIO BiH“, rekao je Tegeltija.