Radionica.jpg (876 KB)

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras se održava manifestacija „Noć muzeja“.

Subota najbliža Međunarodnom danu muzeja, obilježava se kao manifestacija „Noć muzeja“, kada je omogućeno posjetiocima, posebno mladima, da posjete muzeje tokom čitave večeri i noći, u vremenu koje uobičajeno posvećuju zabavi.

Trebinjski Muzej se po 16. put priključuje ostalim domaćim i evropskim muzejima u obilježavanju ove manifestacije.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da je tema ovogodišnjeg Dana muzeja „Muzeji, održivost i blagostanje“, te da se prilikom izbora teme uvijek posebno obrati pažnja na očuvanje prirode, ali i na kulturno-istorijsko naslijeđe.

„Mi smo se ove godine odlučili da u 17 časova organizujemo muzejsku radionicu za najmlađe, a temu smo posvetili izložbi 'Pod zlatnim i plavim nebom: Ikone od 15. do 19. vijeka', koja je otvorena kod nas do 16. juna. Želimo da djeca što više razmišljaju na temu ikona, te su naši mališani od recikliranog materijala pravili ikone“, kaže Grujić.

7343479.jpg (248 KB)

Ona je dodala da je otvorena i izložba radova Likovnog ateljea OC „Cerovac“, nakon čega su učenici trebinjske Muzičke škole priredili koncert.

„Na otvaranju izložbe nam se predstavilo sedam autora sa svojim radovima, nastalim pod rukovodstvom mentora Snježane Domazet i Olivere Ćuk. Ovom izložbom smo željeli da pokažemo da muzeji nisu mjesta gdje mogu samo renomirani slikari da izlažu, već i svi ostali koji imaju talenat i želju da javnosti pokažu ono što su naslikali. Naš dugogodišnji partner je Muzička škola Trebinje, a ove godine su se predstavili sa orkestrom harmonika, kao i sa kamernim ansamblima i solistima. Oni su, možemo reći, domaći ovdje kod nas i tokom godine imaju nekoliko koncerata. Do kraja večeri, posjetioci će moći da obilaze sve postavke i da uživaju u Muzeju na neki drugačiji način“, navela je direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić.

Koncert 2.jpg (921 KB)

Dušanka Babić, direktor Muzičke škole Trebinje rekla je da oni već tradicionalno učestvuju u obilježavanju ove manifestacije u Muzeju Hercegovine.

„Ovo je veoma značajna manifestacija. Osim koncerta naših učenika, posjetioci su imali priliku da vide i izložbu radova Likovnog ateljea 'Cerovac', tako da je pripremljen neobičan program koji rijetko imamo priliku da vidimo za jedno veče“, dodala je Babić.

Međunarodni dan muzeja od 1977. obilježava se 18. maja, kada je prvi put proslavljen. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u obilježavanju ove manifestacije.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu, 1997. godine, a od 2004. godine, iz Francuske je potekla ideja da se organizuje jedinstvena Evropska noć muzeja, od kada se ova manifestacija održava u mnogobrojnim gradovima Evrope.

Koncert.jpg (967 KB)