Anela Zorlak_1.jpg

Ljubav prema prirodnim naukama, posebno biologiji, usmjerila je bh. naučnicu Anelu Zorak ka njenom današnjem pozivu - genetici. Znajući važnost genetičke analize iz vlastitog iskustva, kao i da genetički nalaz može pomoći kod prevencije bolesti, ukazati na nasljedni oblik karcinoma ili neka druga oboljenja, početkom 2021. godine Anela je pokrenula prvo genetičko savjetovalište “Genetika” u Bosni i Hercegovini. Cijeneći značaj brzine pretraživanja različitih baza podataka da bi došla do potrebnih informacija za potencijalne klijente, bila su joj potrebna digitalna rješenja za efikasnije poslovanje.

"Godinama prije nego je pandemija COVID-19 zahvatila čitav svijet, digitalizacija preduzeća i njihovih poslovnih modela smatrali su se jednim od najsnažnijih trendova koji mijenjaju globalno poslovanje” navodi Anela, te dodaje “Svjesna potrebe za digitalnom transformacijom, na samom početku poslovanja nisam bila u mogućnosti izdvojiti sredstva i potrebne resurse da angažujem stručnjake koji bi predložili adekvatno rješenje i digitalne alate.”

Vidjela je objavu na Instagramu o Danima digitalnih konsultacija “Collaborathon, događaju namijenjenom vlasnicima i menadžerima malih i srednjih preduzeća (MSP) koji žele unaprijediti svoje poslovanje korištenjem digitalnih tehnologija, i odlučila se prijaviti.Zahvaljujući trodnevnom “Collaborathonu” organizovanom 2021. godine, Anela je imala priliku predstaviti svoje poslovanje, izazove sa kojima se susretala, te raditi sa domaćim stručnjacima iz digitalnog sektora u BiH. Dobila je posve drugačiji uvid u digitalno poslovanje, te kao rezultat učešća na programu trenutno radi na razvoju portala koji će omogućiti pristup i rad na Evropskom tržištu.

Smatra da razmjena ideja, sagledavanje vlastitih problema sa drugih tački gledišta, ali i otvaranje posve novih vidika u svijetu digitalizacije je nešto što može koristiti svakom malom i srednjem preduzeću.

Drugi po redu “Collaborathon” održaće se od 2. do 4. decembra u Sarajevu. Dani digitalnih konsultacija osmišljeni su da pruže vrhunsko iskustvo edukacije i mentorstva u kontekstu upotrebe IT rješenja za unapređenje poslovanja firmi. Zajedno s digitalnim ekspertima, firme će identificirati moguća rješenja i način implementacije, na bazi čega će pripremiti koncept digitalizacije svog poslovanja.

Tokom događaja, učesnici će imati i priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi tzv. B2B sastanaka, odnosno kroz “jedan na jedan” razgovore. Na ovaj način IT firmama se pruža mogućnost da se upoznaju sa potrebama preduzeća i zahtjevima tržišta u BiH, te da primijene neka od svojih postojećih rješenja ili razviju nova.

Ciljevi “Collaborathona” su podizanje svijesti o mogućnostima digitalizacije i razvijanje inovativnog duha malih i srednjih preduzeća u BiH. “Collaborathon” pomaže firmama da unaprijede poslovanje u bilo kojem segmentu, poput: transformacije i optimiziranja proizvodnog procesa, unapređenja karakteristika proizvoda ili usluge, interakcije i odnosa s kupcima, interne ili eksterne komunikacije i procesa donošenja odluka, procesa obrade podataka, itd.

Anela Zorlak_2.jpg

Digitalna ekonomija je u potpunosti promijenila način rada i poslovanja - sve veći broj dostupnih digitalnih alata omogućava firmama da postanu efikasnije i inovativnije, stvarajući nove prilike za rast. Mnoga mala i srednja preduzeća traže načine kako poboljšati korisničko iskustvo, unaprijediti karakteristike proizvoda ili usluge i optimizirati proizvodni proces. Međutim, ono što mnoga istraživanja pokazuju jeste da vlasnici i menadžeri preduzeća vrlo često nisu svjesni značaja digitalnih tehnologija za poslovanja, a oni koji jesu, suočavaju se s problemom da ne znaju odakle početi, ni šta im je tačno potrebno.

„Collaborathon“ je dio projekta "Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH" koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Njemačke.

Projekat finansira i Evropska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije, što ih čini konkurentnim, vještijim, povoljnijim i ekološki prijateljskim. Projekat digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD.