Bavljenje ljekovitim biljem - posao koji u Hercegovini ima perspektivu.

Izvoz eteričnih ulja na godišnjem nivou mjeri se višemilionskim iznosima, a ne zaostaju ni poluproizvodi od ljekovitog bilja. Ove godine pravi bum napravljen je sa srijemušom, "medvjeđim bijelim lukom", a sve otkupljenje i prerađene količine, uprkos koroni stigle su na tržište EU.

Iz hercegovačkog krša rastu najljekovitije trave, kvalitetom bez premca, ali oskudnih količina. Kadulja, smilje, zova, bobičasto šumsko voće- šipurak, glog- plodovi su koji mogu donijeti unosan posao i zaradu, posebno ako bi se više okrenulo plantažnom uzgoju. Srijemuš- biljka zdravlja, nova je šansa za zaradu.

Ovog proljeća otkupljeno je oko 40 tona srijemuša. Prerada je zahtjevna, jer biljka u svježem stanju ima izuzetno intezivan miris, koji podsjeća na bijeli luk i brzo propada.

- Tok prerade biljke je problematičan sa aspekta propadanja, ima dosta vode i mora da se uradi u najkrać. Od otkupa do sušenje imamo 24 časa - rekao je Radomir Tanjević agronom, šef pogona Nevesinje.

Organska proizvodnja ima perspektivu, ali i podršku u vidu podstricaja za one koji se odluče na uzgoj ljekovitog bilja.

- Moramo ono što nam je minus- zapuštena polja da prevorimo u plus. Ova roba se dosta traži - naveo je Radovan Anđelić, predsjednik Grupacije za ljekovito bilje i eterična ulja BiH.

Nakon srijemuša, počeo je otkup i prerada zove. U “Anđelić“ d.o.o planiraju otkup na prošlogodišnjem nivou, od 20-tak tona. Do jeseni, kroz pogone za preradu proći će i najmanje 60 tona šipurka, ali i kadulja i smilje, čija eterična ulja idu na inostarna tržišta. Od ove godine prvi put radiće se i hladno cijeđena ulja.

- Planovi za ovu godinu na prošlogodišnjem nivou sa tendecijom rasta za 10 do 15 % za svaku obradu - dodao je Tanjević.

Blagodeti prirodnih proizvoda bilo da se koriste u prehrani, kozmetici ili kao lijek su velike. Samim tim i potražnja, a kupci su spremni platiti više za kvalitetan i zdrav proizvod, kontrolisanog porijekla. U ovakvoj formuli ne bi trebalo biti nepoznatih, pa su očekivanja da će se broj uzgajivača i plantaža ljekovitog bilja biti više.