Vakcina  (Foto: REUTERS/Dado Ruvic) -
Eksperimentalna vakcina protiv kovida 19 na čijem razvoju rade Univerzitet u Oksfordu i kompanija "Astrazaneka" mogla bi se naći pred regulatornim agencijama ove godine ukoliko naučnici prikupe dovoljno podataka, izjavio je danas direktor Oksfordove grupacije za vakcinu Endrju Polard.

- Moguće je, ukoliko slučajevi budu ubrzano rasli prilikom kliničkih ispitivanja, da ćemo imati podatke za regulatorne agencije ove godine, a potom bismo mogli krenuti u proces koji bi oni pokrenuli za punu procjenu informacija - naglasio je Polard.

Vakcina na kojoj radi Oksford pokazala je obećavajuće rezultate u prvim ispitivanjima na ljudima kada je riječ o odgovoru imunog sistema.

Probe su dospjele u žižu javnosti početkom sedmice, kada je list "Fajnenšel tajms" pisao da administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra brz razvoj vakcine za upotrebu u SAD pred održavanje predsjedničkih izbora 3. novembra.

List je naveo da bi, prema jednoj od razmatranih mogućnosti, američka Agencija za hranu i lijekove /FDA/ dala "hitno ovlaštenje za upotrebu" potencijalne vakcine.

Polard je upozorio da je proces prolaska kroz hitno ovlaštenje za upotrebu dobro ustanovljen, ali da i dalje obuhvata "pažljivu obradu podataka i dokaza da vakcina zaista funkcioniše".