vakcine-grip-trebinje.jpg

Isporuka vakcina protiv sezonskog gripa u našem gradu očekuje se tokom sutrašnjeg dana, potvrđeno je za Radio Trebinje u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Trebinje.

Iz ove službe navode da su poručene vakcine koje su isključivo namijenjene za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju.
Direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Institut nabavio 20.000 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, te 5.000 komercijalnih vakcina, koja košta 26 KM.

Zeljković je naglasio da je riječ o četvorovalentnoj vakcini, koja štiti od četiri soja virusa gripa, te da je to jedna od vakcina koje se koriste u cijelom svijetu.

On je pozvao građane da prilikom vakcinacije posebno vode računa o epidemiološkoj situaciji, da budu strpljivi i da prilikom čekanja u redovima vode računa o svim preporučenim mjerama, posebno da nose maske i drže distancu.

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, pacijenti liječeni kardio-hirurškim metodama, HIV pozitivni, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, zaposleni na infektivnim klinikama, odjeljenima intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa primanjem hemoterapije, transplantirani i lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnom smještaju.