Vakcina (Foto: Shutterstock) -
 
Vakcinacija protiv virusa korona ruskom vakcinom Sputnjik u Republici Srpskoj počeće u petak, 12. februara, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci i primiće je tridesetak zaposlenih, najavio je direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

- Cilj nam je da tokom sljedeće sedmice i druge bolnice dobiju određenu količinu vakcina kako bismo mogli obaviti vakcinaciju prioritetnih zdravstvenih radnika - rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da će prvenstveno biti vakcinisani radnici u kovid odjeljenjima, intenzivnim njegama i infektivnim klinikama, te svi zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt sa osobama koje su pozitivne na prisustvo virusa korona i samim tim su izloženi riziku oboljevanja.

Zeljković je rekao da će Institut pratiti proces vakcinacije kako bi mu zdravstveni radnici što lakše i efikasnije mogli pristupiti.

- Očekujemo dodatnu količinu vakcina koja bi trebalo da bude isporučena između 15. i 28. februara, odnosno 200.000 doza za 100.000 građana Srpske. Zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite pripremićemo određene servise da bi se građani u što skorijem vremenu mogli prijaviti za dobrovoljnu vakcinaciju - rekao je Zeljković i ponovio da je vakcina za sve građane besplatna i dobrovoljna.

On je naveo da će u toku ove sedmice biti edukovano i osoblje u bolnicama, a potom i u domovima zdravlja kako bi mogli pristupiti procesu vakcinacije.

Zeljković je rekao da je Vlada Srpske uložila ogromne napore kada je riječ o nabavci ruske vakcine, te dodao da se u narednom periodu očekuje da krene masovna vakcinacija, što će poboljšati epidemiološku sliku u Srpskoj.

Kada je riječ o kineskoj vakcini, Zeljković je rekao da je još sve neizvjesno u vezi sa rokom isporuke, ali da se radi na tehničkim detaljima kako bi ona stigla u Srpsku.

Zeljković je istakao da je i dalje potreban oprez kada je riječ o pandemiji virusa korona i eventualnom popuštanju mjera, te naglasio da naglo ublažavanje mjera može da ostavi teške posljedice.

Prema njegovim riječima, svaka zemlja u svijetu koja je pristupila vakcinaciji zadržala je mjere, jer građani nisu zaštićeni dok se ne vakciniše određeni procenat.

- Mi smo se doveli u postojeću epidemilošku situaciju, u stabilan tok, postojećim mjerama. Bilo bi vrlo neozbiljno da određene mjere ublažimo bez opravdanog razloga zato što je tu vakcina - rekao je Zeljković i napomenuo da je sada potrebno strpljenje.