bileca.jpg (300 KB)

Zanimanje varioca ili zavarivača, koje je deficitarno na tržištu Republike Srpske i šire, jedno je od najtraženijih i dobro plaćenih, a u nekim firmama postoji stalna potreba za tim radnicima koji odmah mogu da dobiju zaposlenje, rečeno je Srni u trebinjskom preduzeću "Monting energetika".

Direktor ovog preduzeća Bojan Bošnjak rekao je Srni da u njihovom proizvodnom pogonu u Bileći srednjoškolci koji uče zanat za zavarivača-bravara ili varioca obavljaju kvalitetnu praksu i mogu odmah da se zaposle po okončanju obuke i trogodišnjeg školovanja.

"Postoji stalna potražnja za zavarivačima i bravarima, a za mlade koji uspješno završe obuku kod nas tokom školovanja uvijek ima mjesta", istakao je Bošnjak.

On je podsjetio da se to preduzeće, osnovano 2001. godine, bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i procesne opreme, te izvozi najviše u Austriju i NJemačku, a rade na domaćem i tržištu Crne Gore i zapošljavaju oko 70 radnika.

"To zanimanje je značajno i deficitarno na tržištu jer u procesu metalnih konstrukcija zavarivači i bravari su sve, a procjenjujemo da će potražnja za njima postojati i ubuduće", rekao je Bošnjak.

Bilećki srednjoškolci ističu da im mnogo znači što imaju uslove da nauče zanat u tom preduzeću i da su se već dvojica prije dvije godine zaposlila u toj firmi, te da postoji potreba i sada kako u ovoj firmi tako i na tržištu rada, uz dobro plaćene dnevnice za taj posao, koji malo ko zna.

Ove godine je, kako navode, sedam učenika u Bileći upisalo taj zanat, a prethodno ih je bilo i nešto više, pa bi s obzirom na to da je deficitarno zanimanje interesovanje učenika moglo da bude i veće.