Vatra progutala više od 15 miliona KM

BIJELJINA - Veliki požar zahvatio je danas bijeljinsko preduzeće "Mega-drvo", čiji vlasnik kaže da je šteta nastala u pogonima, prema prvim procjenama, veća od 15 miliona KM.

Ostojić je naveo da u požaru izgorjela kompletna proizvodnja namještaja, tehnička priprema, proizvodnja masivnih ploča i jedna sušara, dok preostalih još 20 sušara i magacin nisu zahvaćeni požarom.

"Do požara je došlo kada sam najviše strahovao, vikendom, kad nema puno ljudi, oko šest časova u jednom pogonu pa se proširio na drugi, treći i četvrti", rekao je Ostojić za Srnu.

Precizirao je da je to oko 15.000 do 20.000 kvadratnih metara površine objekata u kojima su se nalazile mašine čije cijene dostižu i milionske cifre. Požar su gasili vatrogasci iz Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Janje.

"Ali u ovakvim situacijama u drvnoj industriji ključno je prvih pet - deset minuta, poslije, kada uhvati, to je kao barut, drvo je to, sve je suvo", pojasnio je Ostojić.

Ostojić je rekao da su ga već zvali i ponudili pomoć predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, te predstavnici bijeljinske gradske uprave, dok je načelnik opštine Lopare Rado Savić lično došao sa saradnicima, kao i načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić, a tu su bile i ekipe policije, inspektori, vatrogasci i druge službe.

Ostojić kaže da je preduzeće osigurano prije četiri-pet godina i da je osiguranje svake godine obnavljano.

"Ista cifra je bila, tako da sada po ovim novim cijenama ne možemo ni pola opreme nabaviti za taj novac, ako bude u redu sa tim osiguranjima", istakao je Ostojić, te dodao da je najveće pitanje kako sačuvati 350 zaposlenih.

Starješina bijeljinske Vatrogasne teritorijalne jedinice Mile Spasojević rekao je da su vatrogasci stavili pod kontrolu požar. On je dodao da su bijeljinski vatrogasci gasili požar svim raspoloživim sredstvima i ljudstvom, u pomoć su im pritekle i kolege drugih opština, a angažovane su i cisterne preduzeća "Bijeljina-put".