ATINA - Veliki požar bukti u grčkom gradu Aleksandrupolisu, između naselja Agnantija i Antija, a vatrogasne jedinice vode veliku borbu da ga obuzdaju u nepovoljnim uslovima jakog vjetra.

Vatra je u podne prešla Egnatiju Odos, gdje je saobraćaj rano obustavljen, i ide ka jugozapadu, jer duvaju sjeveroistočni vetar jačine 6-7 stepeni bofora.

Sve spasilačke ekipe su na terenu. Pored jakih kopnenih snaga Vatrogasne jedinice, na terenu su i snage vojske, policije, dobrovoljci i ukupno 14 rotirajućih letilica i četiri helikoptera koji gase požar iz vazduha.Usljed požara gorile su i kuće i automobili u Etohoriju i Pefki, gdje je pričinjena velika materijalna šteta. Istovremeno, u blizini kuća, vatra je zahvatila i selo Agnadija.

Građanima u sedam sela u regionu Evros, na sjeveroistoku Grčke, danas je u toku dana javljano da se pripreme za evakuacije, putem poruke za hitne slučajeve zbog šumskog požara.

Prva poruka stigla je stanovnicima Nipse, Etohorija i Pefke, dok je druga poruka poslata ljudima u Lutrosu, Agnantiji, Aristinu i Doriku. Kako navode u vatrogasnoj službi, trenutno nema neposredne opasnosti po ta naselja, ali zbog jakog vjetra i dima najavljena je evakuacija stanovništva.

Istovremeno, prema riječima predsjednika Komore Evros Hristodulosa Topsidisa, od velikog požara i preduzeća su pretrpila štetu.