U velikim požarima koji su ovoga ljeta zahvatili hercegovačke opštine izgorjelo je 23.000 hektara šume i evidentirano 620 intervencija, zbog čega je neophodna bolja koordinacija subjekata uključenih u gašenje i pooštravanje kazni protiv lica koja namjerno izazivaju požare, ocijenili su predstavnci Vatrogasnog saveza Republike Srpske i vatrogasnih jedinica iz Hercegovine.


Na današnjem sastanku u Trebinju je naglašeno i da su najveći krivci starješine vatrogasnih jedinica i lokalne zajednice ukoliko te jedinice nisu opremljene.
Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković je istakao da su u požarima najviše izgorjeli šume i makija u državnom vlasništvu, navodeći da je uzrok više od 95 odsto požara ljudski faktor, a da su za cijelo ljeto privedene samo tri osobe.
„Kažnjavanje lica koja izazivaju požare se mora sistemski riješiti izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara. Vatrogasci često uoče lica i daju podatke nadležnim organima, ali sve se na tome završava. Mora se povećati stepen odgovornosti i nivo represivnih mjera“, naveo je Stojaković.
On je dodao da je bilo dosta objektivnih i subjektivnih razloga zašto su požari u Hercegovini trajali danima.
„Više se mora raditi i na prilaznim putevima i procjenama rizika od mogućnosti izbijanja požara. Jedna ili dvije letjelice trebalo bi da budu locirane u Trebinju i Bileći, kako bi piloti imali vremena da u pripremnom periodu upoznaju lokacije i uspostave kooperaciju sa vatrogasnim jedinicama“, istakao je Stojaković.
Ako helikopteri dolaze samo na dan ili dva, bez koordinacije sa starješinama vatrogasnih jedinica, upozorio je Stojaković, onda nema velikih rezultata.
Stojaković je rekao da se do naredne požarne sezone mora poboljšati organizacija, opremanje vatrogasnih jedinica i sprovođenje preventivnih mjera, što su dužnosti lokalnih zajednica.
„Lokalna zajednica ima dio novca koji mora da koristi za opremanje vatrogasnih jedinica. Tu imamo problema, a ako se taj novac bude adekvatno trošio imaćemo više sredstava za opremanje vatrogasnih jedinica. Treba uvezati vatrogasne jedinice, lokalne zajednice, policiju i građane, a ako ti subjekti budu koordinisano radili problemi će biti manji“, naveo je Stojaković.
Koordinator u regiji Hercegovina za zaštitu od požara Nebojša Avdalović kaže da je po planu od zaštite od požara Hercegovina u proteklom periodu dobila od Vlade Republike Srpske šest novih vatrogasnih vozila vrijednosti oko dva miliona KM, te određena tehnička sredstva.
On kaže da su starješine vatrogasnih jedinica ti koji traže šta im je potrebno, navodeći da su za hercegovački krš neophodna terenska vozila.
Prema njegovim riječima, Hercegovinu od požara brani 126 vatrogasaca.
Avdalović, koji je i starješina Vatrogasne jedinice Gacko, kaže da je ova jedinica dobro opremljena, ali da može i bolje te da su tokom ovogodišnjih požara uspjeli da dođu do svakog požarišta, da obrane kuće i imovinu ljudi, boraveći danonoćno na terenu.
I starješina Vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović smatra da treba da postoji bolja koordinacija između vatrogasaca, policije, oružanih snaga i građana.
On kaže da se u tom slučaju ne bi dešavalo, kao ove godine, da helikopteri dejstvuju, a da nije obaviješten ni komandir vatrogasaca ni bilo
ko drugi.
SRNA