slava -grada.jpg

Trebinje je danas proslavilo krsnu slavu grada i sabornog hrama – Sveto Preobraženje Gospodnje.

Nakon večernjeg bogosluženja u sabornom hramu, hiljade Trebinjaca i gostiju našeg grada u molitvenom hodu prošlo je gradskim ulicama do Trga slobode, gdje su slavske čestitke okupljenima uputili episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

slava grada 1.jpg

Uz arhijereje i sveštenstvo, na čelu slavske litije bili su premijer Republike Srpske Radovan Višković, prinčevski par Karađorđević - princ Filip i princeza Danica, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić sa saradnicima, predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, te drugi gosti slave grada iz prijateljskih lokalnih zajednica, političkog, privrednog i javnog života Srpske i regiona.

slava grada 2.jpg

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je da je svjetlost praznika samo zalog i ohrabrenje da svako uzme svoj krst i hoda kroz život kao slobodan, čestit i odgovoran čovjek.

Poručio je da se svi moramo preobražavati na bolje, te da sljedeće godine, kada se saberemo na istom mjestu, budemo bar malo bolji, milosrdniji i smireniji ljudi, okrenuti ljubavi prema Bogu i svojoj braći.

„Svjetlošću Božijom popravljajmo svoja srca i činimo sami sebe boljim ljudima. To je uslov za bilo kakav zajednički i društveni napredak", istakao je vladika zahumsko-hercegovački, te napomenuo da se Crkva božija moli za sve ljude, za one koji vjeruju i za one koji ne vjeruju, za one koji su na vlasti jednako kao i za one u opoziciji.

„Svima poručujem, pa i samome sebi - starajmo se o našem gradu i našoj državi kao zajedničnoj kući svih nas. Nađimo načina da damo šansu prije svega čestitim i dobronamjernim, pametnim i inovativnim ljudima - i ostavimo im slobodu da ne moraju biti članovi stranaka pa čak ni crkve, ostavimo im slobodu da vjeruju ili ne vjeruju, da imaju svjetonazor koji god žele, samo ako je human i čovjekoljubiv. I svi ćemo vidjeti da će mnogi naši mladi i obrazovani ljudi izabrati da žive sa nama", kazao je episkop Dimitrije.

slava grada 3.jpg

Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je večeras Trebinje obasjala svjetlost praznika i zajedništva, zasnovanog na vjeri i međusobnoj ljubavi.

„Kakav je ovaj praznik - imamo potrebu da svjedočimo svjetlost i slavu naše svete vjere ne samo u hramu nego i da izađemo van hrama, da blagoslovimo grad u kome živimo i vazduh koji dišemo i vodu koju pijemo - a što je najvažnije da u što većem broju budemo - zajedno“, rekao je mitropolit nakon litije okupljenom narodu na Trgu slobode.

On je pozvao na zajedništvo kao najvažnije - jer okupljeni u ime Božije se preobražavaju i tada prevazilaze svoja ograničenja i razlike, vrlo često podjele i razdore - i sjedinjuju se oko Hrista, kao izvora svjetlosti i života.

"Naše litije, okupljanja i sabornost davale su snagu našem narodu kroz cijelu istoriju - da smo mogli nositi svoj krst, čuvati svoju vjeru, sačuvati obraz, istoriju, pamćenje i identitet - i uvijek ići naprijed", poručio je mitropolit Joanikije.

Proslava krsne slave grada i sabornog hrama završena je koncertom Sergeja Ćetkovića na Trgu slobode.

slava grada 4.jpg