vece-ruskog-filma-plakat1.jpg (329 KB)

Književno udruženje „Susret“ Trebinje - u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Gradom Trebinjem, Turističkom organizacijom Grada Trebinja i Kulturnim centrom Trebinje - večeras i sutra veče, 22 i 23. juna, u bioskopu Kulturnog centra Trebinje organizuje „Veče ruskog filma i poezije“.

Prve večeri trebinjska publika će biti u prilici da čuje poetsko-pjesnički nastup recitatora Književnog udruženja „Susret“ Trebinje i da pogleda ruski film „Ržev“ posvećen Rževskoj bici, „Verdenu“ Drugog svjetskog rata.

Drugo veče je posvećeno sjećanju na shiigumaniju Mariju Dohtorovu, a u bioskopu Kulturnog centra Trebinje biće prikazan film „General Kornilov“.

Shiigumaniju Marija bila je velika podvižnica i nastojatelj manastira prepodobne Paraskeve – Petke u Bugarskoj. Film govori o njenoj neobičnoj životnoj sudbini i duhovnoj potrazi od Kijeva, Moskovskog univerziteta, Crne Gore, Srbije do Bugarske.

Gosti manifestacije su Aleksej Keresteđijants, zamjenik ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini i Natalija Šatiljina, predsjednik Rusko-srpske fondacije za kulturu i nasljeđe.

Obje večeri program počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan.