Veliki broj građana dočekao je vladiku Joanikija u manastiru Đurđevi stupovi. Beranama se ori "Život damo, svetinje, ne damo". Vladika Joanije okupljenima poručio: „Ko misli da će poniziti našu vjeru, poniziće ga Bog“.

Vladika već 20 godina stoluje u manastiru Đurđevi stupovi, sjedištu drevne eparhije Budimljanske, sada Budimljansko-nikšićke.
Za to vrijeme episkop Joanikije je stekao veliki ugled svojom duhovnom misijom i radom na duhovnom oporavku ovog kraja, Vasojevića, Srba, ali i cjelokupnog pravoslavlja.

Tamničenje episkopa Joanikija teško je palo Berancima. Za vrijeme dok je bio u zatvoru u Nikšiću u Beranama su organizovane protestne šetnje podrške.

Zato se veliki broj ljudi iz ovog kraja okupio da dočeka episkopa Joanikija, koji se vratio u sjedište svoje eparhije poslije boravka u pritvoru.Vladika Joanikije se obratio okupljenim građanima i poručio da je ova podrška njemu, podrška Crkvi i vjeri.

On je kazao da vlast koristi nečiste i sramne metode protiv djece.„Ratuju sa djecom i sa omladinom. Prebijaju djecu i omladinu. Svoje nečiste i sramne metode koriste protiv omladine. Sram ih i stid bilo za ono prebijanje djece!“, rekao je episkop.

On je upitao kakva je to vlast koja decenijama ratuje sa Njegošem i njegovim grobom, a sada je krenula da ratuje i sa Svetim Vasilijem Ostroškim.

„Ali, draga braćo i sestre, oni koji misle da će poniziti našu vjeru, njih će poniziti Gospod Bog“, rekao je episkop budimljansko-nikšićki.