Velika Britanija napustila je Evropsku uniju.Britanski premijer Boris Džonson u obraćanju naciji poručio je da Bregzit nije kraj već novi početak za Veliku Britaniju. Poručuje da je izlazak iz Unije za Britaniju potencijalno trenutak "nacionalne obnove i promjene".U obraćanju putem društvenih mreža britanski premijer je najavio novo doba za zemlju.velika-britanija-eu.jpg

Rekao je da je svjestan da su emocije građana podijeljene ali da je zadatak vlade i njegov zadatak da ujedini zemlju i povede je naprijed.

- Najvažnija poruka ove večeri je da ovo nije kraj već novi početak - poručio je Džonson britanskim građanima.

Istakao je da Bregzit nije samo pitanje neke pravne procedure, već je reč o "mnogo većoj stvari".

- Ovo je potencijalno trenutak prave nacionalne obnove i promjene. Svanuće nova era u kojoj više nećemo prihvatati to da vaše ili šanse u životu vaše porodice zavise od toga u kom ste dijelu zemlje odrasli - poručio je britanski premijer.

Najavio je jačanje zemlje kroz ulaganja u socijalni sistem, infrastrukturu, industriju.

- Kada pogledam u naše univerzitete, inženjere, oružane snage i sav potencijal koji ova zemlja treba da otkrije, znam da ovu šansu možemo da iskoristimo za nevjerovatan uspjeh - istakao je Džonson.

Ranije je u sjedištu EU u Briselu skinuta zastava Ujedinjenog Kraljevstva i premještena u dio zgrade u kom su zastave "trećih zemalja".

Uoči Bregzita, predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel upozorili su Veliku Britaniju da nakon Bregzita ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vrijeme kada je bila dio Evropske unije.