Velika kripto prevara: Braća nestala sa 3,6 milijardi dolara

Dva brata iz Južnoafričke Republike nestala su s 3,6 milijardi dolara vrijednosti u kriptovaluti Bitcoin.

Sumnja se da su do tog novca došli prevarom preko svoje firme za ulaganje u kriptovalute, piše "Bloomberg".

Ulagači su sada angažovali advokatsku firmu iz Kejptauna, iz koje kažu da ne mogu da lociraju braću te da su slučaj prijavili tzv. "Orlovima", elitnoj jedinici nacionalne policije JAR-a, prenosi "Index".

Nakon porasta vrijednosti Bitcoina u proteklih godinu dana nestanak oko 69 hiljada Bitcoina - vrijednih više od četiri milijarde dolara na njegovom vrhuncu - predstavljao bi najveći ikada izgubljeni novac u prevari s kriptovalutama.

Ovaj incident bi mogao podstaći napore regulatora širom sveta da uvedu red u tržište usred sve većih slučajeva prevara.

Prvi znakovi problema došli su u aprilu, kada je Bitcoin bio na rekordnim nivoima. Direktor firme "Africrypt" Amer Kadži (20), stariji od nestale braće, obavijestio je svoje klijente da je bio žrtva hakovanja. Zatražio je od njih da ne prijavljuju napad advokatima i vlastima kako bi usporio proces povrata nestalog novca.

Neki skeptični ulagači nisu mu vjerovali, pa su angažovali vlastite advokate, odnosno firmu Hanekom, dok je odvojena grupa započela proces likvidacije protiv "Africrypta".

"Odmah smo posumnjali da tu nešto ne štima, jer je objava 'Africrypta' molila investitore da ne preduzimaju nikakve pravne mjere", kažu pravnici Hanekoma.

Novac netragom nestao, sve češljaju finansijske vlasti JAR-a

Daljnjim istraživanjem pravnici su došli do otkrića da je sav novac iz ulagačke firme "Africrypt" prebačen s južnoafričkih računa i novčanika (eng. wallet - mjesto u kojem se drže kriptovalute) te da je on prebačen kroz mešavinu različitih drugih kriptovaluta kako bi mu bilo teže ući u trag.

Na poziv na Kadžijev mobilni javljala bi se sekretarica. On i njegov brat Raes (19) otvorili su firmu "Africrypt" 2019. i u početku su svojim klijentima nudili ogromne povrate novca za ulaganje kod njih - čak i do deset odsto.

Pozivi i prema Raesovom mobilnom telefonu završili bi na sekretarici.

Ovo bi mogao biti najveći slučaj prevare u svijetu kriptovaluta

Ovo, ipak, nije prvi slučaj prevare ovog tipa u Južnoafričkoj Republici. Prošle godine propao je "Mirror Trading International", firma koja se bavila trgovanjem kriptovalutama.

Tada su nestale oko 23 hiljade kriptovaluta u vrijednosti od oko 1,2 milijarde dolara, što je prozvano najvećom prevarom 2020. godine u svijetu kriptovaluta.

Zasad, "Africryptov" nestanak novca je čak tri puta veći.

Slučaj "Africrypta" češljaju i južnoafričke finansijske vlasti, ali je trenutno nemoguće otvoriti službenu istragu jer se kriptovalute u toj zemlji ne smatraju legalnom finansijskom imovinom.

Policija se takođe još nije oglasila o ovome.

Kina u borbi protiv kriptovaluta

Problem s kriptovalutama ima i Kina, posebno proteklih nedjelja, kada je eskalirala njihova borba protiv tog oblika trgovanja.

Naime, kako je proteklih godinu dana vrijednost Bitcoina postepeno jačala, Komunistička partija Kine sve više je zabrinuta zbog potencijalnih prevara, pranja novca i gubitaka od strane ulagača u kriptovalute.

U JAR-u je u januaru dnevna vrijednost trgovanja kriptovalutama prvi put premašila 141 milion dolara, što ukazuje na značajan apetit ulagača na tržištu, koje regulatorne vlasti uglavnom nisu kontrolisale, zaključuje "Bloomberg".