Split (Foto: Wikimedia) -
Podaci Evrostata pokazuju da je Hrvatska među osam zemalja EU u kojim industrijska proizvodnja u maju nije povećana u odnosu na april, dok je turistički pad katastrofalan.

Čak pet milijardi kuna /663,8 miliona evra/ izgubili su ugostiteljstvo i turizam u Hrvatskoj od pojave virusa korona 24. februara do 12. jula, u odnosu na isti period prošle godine.

Riječ je o zaradi koju bilježe fiskalne blagajne, a to je pad od 59 odsto.

Prema podacima Poreske uprave u Hrvatskoj, ukupan finansijski promet prema fiskalnim računima manji je za čak 14,4 milijarde kuna /oko 1,9 milijardi evra/, što predstavlja pad od 19 odsto.

U cijeloj EU industrijska proizvodnja u maju je rasla za 11,4 odsto prosječno u odnosu na april, a najveći pad proizvodnje zabilježile su Irska od 9,8 odsto i Hrvatska od 3,5 odsto.

U svim zemljama EU, osim Hrvatske i Švedske, stope po kojima je proizvodnja padala u maju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine niže su od onih po kojima je padala u uporednim aprilima.

Iako su u većini EU zemalja stope pada i u maju veće nego u Hrvatskoj, činjenica je da se taj pad u ostatku Unije usporava, dok se u Hrvatskoj pojačava.

U krizi je i građevinarstvo, kako potvrđuju hrvatski podaci - od početka ove godine broj izdatih građevinskih dozvola pao je za više od 14 odsto.