Trebinjski privrednici iz mikro, malih i srednjih preduzeća moći će dobiti po 100.000 evra bespovratnih sredstava po svakom dobro urađenom projektu koji se bude odnosio na povećanje konkurentnosti inovacijama u razvoju proizvoda ili usluga.

20191210161912_573002.jpg

Ovo je zainteresovanim privrednicima Trebinja prezentovano na informativnom sastanku o dostavljanju prijedloga projekata na konkurs objavljen 28. novembra, u okviru projekta "EU4Business", koji do marta 2022. godine zajedno sprovode organizacije GIZ, ILO i UNDP.

Cjelokupan fond iznosi milion i po evra bespovratnih sredstava i dostupan je za projekte koji povećavaju konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća, kroz inovacije u oblasti razvoja proizvoda ili usluga, te pretprodukciji, proizvodnji i postprodukciji.

To praktično znači da sredstva mogu biti ostvarena kroz upotrebu opreme na višem tehnološkom nivou, uvođenje standarda i sertifikaciju, digitalizaciju i uvođenje e-poslovanja, obuku menadžmenta i radnika.

Na ovaj poziv mogu aplicirati pravna lica iz BiH koja pripadaju kategoriji mikro, malih i srednjih preduzeća, s tim da projektne ideje moraju da se odnose na oblast metaloprerađivačke i mašinske industrija te drvoprerade.

Preduzeća registrovana u sektorima plastike i elektroindustrije su prihvatljiva ukoliko sprovode projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji, a takođe i preduzeća koja posluju u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija - ako kandiduju projekte u ciljanim sektorima.

Kako je navedeno u javnom pozivu, rezultati će se mjeriti povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza i povećanjem broja inovacija kod podržanih preduzeća.

Svi kvalifikovani učesnici javnog poziva treba da podnesu prijave najkasnije do ponedjeljka, 3. februara 2020, do 16 časova.