Gradski odbor „Veterana“ Trebinje pozvao je Vladu Republike Srpske da organizuje sastanak sa svih osam udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata da bi zajedno definisali zahtjeve za poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja boračke populacije.



Predsjednik trebinjskog odbora „Veterana“ Žarko Kučinar rekao je novinarima da je jedan od zahtjeva da se nezaposlenim borcima obezbijedi mjesečna naknada od 100 KM, u novcu ili putem subvencija.
On je dodao da veterani traže da se uplatom staža omogući odlazak u penziju za oko 3.500 boraca kojima nedostaju tri godine osiguranja, kao i da se omogući pravo na socijalnu penziju za borce sa 65 godina bez obzira na staž osiguranja, kao i mjesečni borački dodatak, nezavisno od godina starosti.
Veterani su zatražili da oni koji su nezaposleni budu oslobođeni partipacije za zdravstvene usluge, odnosno da za borce koji rade participacija bude umanjena za 50 odsto.
Kučinar je napomenuo da „Veterani“ ne odustaju ni od strateških ciljeva, kao što su izrada novog registra boraca, da Ustavom Republike Srpske bude definisano „pravo na socijalnu i časnu sigurnost“ boračkih kategorija, kao i da bude donesen novi Zakon o pravima boraca i njihovih porodica.
SRNA