Milan Knežević (DF) rekao je u izlaganju da je on ispred ove većine i koalicije Za budućnost Crne Gore i predložio Zdravka Krivokapića za mandatara i doprinio da kasnije bude izabran za premijera.

Podsjetio je na izbornu noć 30. avgusta kada je na desetine građana pjevalo na ulicama „Nek’ se čuje sa nebesa, nema više DPS-a“ i poručio da „izgleda da je to samo bio san ljetnje noći“.

„Sad se pjeva ‘Nek se čuje sa nebesa, sve je više DPS-a, više supe manje mesa“, kazao je Knežević.

On je rekao da su krivci za ovu situaciju „ovdje neprisustvujući“ Zdravko Krivokapić i njegov „albanski brat“ Dritan Abazović, „koji su napravili savez protiv DF-a u manastiru Ostrog“.

„Nije Dritan kriv, jer smo ukazali da Dritan neće štititi interese Srba. Nama je kriv Zdravko Krivokapić, čovjek kojeg smo zajedno sa SPC episkopima i sveštenicima, kao totalnog anonimusa, izvukli iz prašnjavag kabineta i postavili ga da bude prvi na izbornoj listi“, kazao je Knežević. On je rekao da su upravo oni „ovakvi kakvi su – ćelavi, krezubi, sa šarafima…“ pobijedili DPS Mila Đukanovića.

„Tada su znali s kim idu u koaliciju…i umjesto da 30. avgusta razgovaramo o pomirenju, desilo se da je naš nosilac liste ujutro sa buketom cvijeća otišao kod jedne amabasdorke i tamo poljubio vrata. Nekoliko dana nakon toga je potpisao sporazum sa ostalim liderima većine, Abazovićem i Bečićem, bez konslutacija sa liderima iz koalicije Za budućnost Crne Gore“, rekao je Knežević.

Tada je, kako je naveo, Krivokapić poručio da više nije sa njima.

Knežević je kazao da su Krivokapić i Abazović podnijeli ostavke ranije kao što ih je pozivao DF, danas ne bi bilo aktuelne krize.

„Ako neko misli da će dobiti podršku 81 poslanika taj treba da ide u Dobrotu a ne da se bavi politikom. Mi ništa nećemo sa DPS-om“, naveo je Knežević.

VIDEO

Iz DF-a su kazali da se ubuduće sa njima mora razgovarati na ravnopravnoj osnovi.

„Ukoliko želite našu podršku morate nas poštovati. Ako nećete evo vam DPS pa s njima pravite aranžmane a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćete dugo pamtiti. Mi imamo obavezu da pokrenemo talas otpora i poštovanja izborne volje. Ne možete mi reći da Ervin Ibrahimović može da bude u Vladi a Maja Vukićević ne može. Jesmo li mi gori od drugih zato što smo Srbi. Građani nemojte da sumnjate, doći će vrijeme kada će DF dati svoj odgovor“, upitao je Knežević.

„Mi sa DPS-om nećemo praviti nikakve kompozicije i nikakve aranžmane“, jasan je Knežević.

Poručio je da sa DF-om parlamentarna vjećina može razgovarati na ravnopravnim osnovama, nema ucjenjivanja, niti targetiranja srpskih predstavnika u Crnoj Gori.

„Ne smatram da sam Srbin da sam bolji čovjek od bilo koga, ali ne smatram ni da sam gori i neću dozvoliti dok sam dio DF-a da se na bilo koji način da se Srbi označiti kao antidržavni elementi i neprijatelji iz Crne Gore. Crna Gora je moja isto koliko i vaša“, rekao je Knežević.

Knežević je završio svoje izlaganje sa porukom da DF nikada nije izdao, pa neće ni sada.

„Mi sa DPS-om praviti nikakave aranžmane… Ako neko misli da će dobiti podršku 81 poslanika taj treba da ide u Dobrotu, a ne da se bavi politikom. Sa nama možete razgovarati na ravnopravnim osnovama. Nema više ucjenjivanja, uslovljavanja niti targetiranja srpskih predstavnika… Ako želite da pregovarate morate poštovati volju 68 odsto glasača. Ako želimo stabilnost, nudimo kolegama iz aktuelne većine dogovor, saradnju sa kolegama iz manjinskih naroda, sa DPS-om samo o krucijalnim zakonima… Ako toga nema, rješenje je jasno… Doći će vrijeme kada će Crna Gora vidjeti naš odgovor, ko je vjera , a ko nevjera, ali DF nikad izdao nije„, rekao je Knežević.

„Demokratski Front i DPS ne mogu zajedno! Građani koji ste nam dali podršku, ne sumnjajte u Demokratski Front, doći će vrijeme da vidimo ko je vjera, a ko nevjera. Demokratski Front nikada nije izdao, a neće ni sad! Živjela Crna Gora“, zaključio je srčano Knežević.