Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije podržao Odluku o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore. Glasovi su bili sledeći: „Za“ četiri poslanika i pet „uzdržanih“, dvoje njih nisu htjeli da glasaju, poslanice Branka Bošnjak i Milosava Paunović.

Prije toga poslanici su raspravljali o Predlogu zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je podnijela grupa poslanika, ali on nije dobio podršku.

Srđan Pavićević iz Civisa rekao je da sebe smatra strahovitim izdajnikom.

Kaže da je izdao sebe kada je 4. decembra podigao ruku i dao vlast ljudima koji su uradili sve što je on 30 godina kritikovao i prezirao od strane vlasti DPS-a.

„Digao sam ruku za nastavak nepotizma, partitokratije, načina zapošljavanja po dubini, grozio sam se toga, mislio sam da će nova vlada da će da se distancira od toga, ali se ponovilo i žešće“, smatra Pavićević.

„Sad vam dajem časnu riječ da ću sa takvim merakom da oborim ovu Vladu, upravo zbog toga što je pokazala da sam pogriješio vjerujući joj i izdaću svaku sledeću vladu koja bude nastavila na ovaj način zapošljavanjem žena, kumova“, poručio je Pavićević.

U ime predlagača izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi Poslanica URE Božena Jelušić je kazala da im je namjera da se građani rasterete stalnih političkih procesa.

Poslanik Slaven Radunović kaže da je to inicijativa oko koje su svi bili saglasni, te da izbori treba da budu održani u istom danu.

„Kada smo predložili da se izbori u Petnjici, Cetinju i Mojkovcu odlože a već su bili raspisani odustalo se toga jer URA nije željela da prihvati amandaman da ukoliko predsjednik ne prihvati promjene da se zakon ipak sprovede. Pošto su sad raspisani izbori u Beranama i Ulcinju ne znam što se promijenilo, kazao je Radunović.

Milačić: Ovo je uvod u najveću izdaju u jednoj generaciji
Marko Milačić iz Prave Crne Gore naglasio je da je ovo uvod u najveću izdaju u jednoj generaciji.

On je kazao da je on i kada je potpisan memorandum govorio što će se desiti u CG.

– Nakon ovoga što se desi danas u Skupštini očigledno je da je interes da neke partije ne propadnu – ističe Milačić.

Ako su Cetinjani mogli da odgovore na političke procese mogu i građani Berana, dodaje Milačić.

On je pozvao još jednom potpisnike Zakona o lokalnoj samoupravi, koaliciju URE i DPS-a, da to ne radimo.

Zato što su građani Berana bili prvi na ulici kada se osvajala sloboda. i apelovao na njih da ne dopuste ovu prevaru, kazao je Milačić.

Predrag Bulatović iz DF-a kazao je da će glasati protiv zakona, zato što nema političkog ni logičnog utemeljenja da se taj zakon podrži.

Podsjetio je, da je u julu mjesecu predsjednik Skupštine Aleksa Bečić dao predlog da se tada vrši objedivanje svih lokalnih izbora, iako sam tada imao stav da je to na neki način bilo u koliziji što je mandat Odbora za sveobuhvatnu reformu.

Naravno i tada i sada su postojali određeni politički interesi da se to radi, kazao je.

– Mi današnjom raspravom dodatno derogiramo Odbor za sveobuhvatnu reformu, koji je izrazio saglasnost da svi izbori budu u jednom danu.

Ako se ne obnovi parlamentarna većina, onda će se pristupiti još jednom političkom nasilju, odlaganju izbora u Podgorici i u drugim gradovima i to jeste nečija namjera. Pozivam da se ne pristupi odlaganju održavanja izbora u Podgorici i produžavanju mandata Milu Đukanoviću, kazao je Bulatović i dodao da će glasati protiv zakona.

Koprivica: Zakon nije valjao onda kada nije obuhvaćeno osam opština a valja kad nije obuhvaćeno 11 opština
Poslanik Momo Koprivica iz Demokrata kaže da su svi politički subjekti izrazili volju da se izbori održavaju u jednom danu.

On je napomenuo da je zakon identičan onom koji su imali prošle godine.

– Zakon nije valjao onda kada nije obuhvaćeno osam opština a valja kad nije obuhvaćeno 11 opština – kazao je Koprivica.

Poslanica URE Božena Jelušić navodi da imamo isti predlog zakona „ali nećemo nikad izabrati ono što je dobro za ovu zemlju“, prenosi Dan.

– Ova zajednica živi rigidnu neinkluzivnost zbog koje nema mogućnosti nikakvog dogovora. Mi u političkom smislu demonstriramo nasilje, agresiju, podjele i zbog toga nismo bili spremni ni da deblokiramo parlament, ni sudske grane ni da se počne sa dijalogom – istakla je Jelušić.

– O ovome smo govorili svi kao o kvalitenoj mogućnosti ali nećemo glasati za to ukoliko su naši politički interesi drugačiji – istakla je poslanica.

Drugim riječima partija, vjera, nacija i zavijek podijeljena Crna Gora, navela je ona..

Radunović kaže da nijesu prioritet sveti samo ako ih URA proglasi svetim. Ne dozvoljavate da bilo ko drugi ima program, politički program, interese, navodi Radunović.

Poslanici nijesu podržali Zakon o lakalnoj samoupravi, njih pet je glasalo za, protiv ih je bilo četvoro, dok su dva bila uzdržana.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović obrazložio je inicijativu Vlade za skraćenje mandata Skupštini.

On je da su se Vlada i ministri od njenog osnivanja susretali sa opstrukcijama te da su izazovi bili veliki. Uprkos tome rezultati koje je vlada postigla su bili najbolji mogući. Međutim složena politička klima koja je kulminirala odlukom poslaničkog kluba Crno na bijelo da krene u postupak rušenja Vlade navela je da se postavi pitanje da li u ovakvom nepovjerenju ovaj saziv može da nastavi da vrši Ustavom preuzete nadležnosti. naveo je ministar.

Kao najpravednije rješenje, jedino demokratsko rješenjem oni vide skraćenje mandata Skupštini čime bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Radunović: Premijer nas je izdao prvog septembra
Poslanik Radunović kaže da je odmah nakon izbora Krivokapić pokušao da nađe podršku u zagrljaju drugih koalicija a ne one na čijem je čelu bio.

Radunović je saglasan da su izbori najbolje rješenje.

– Mi mislimo da je nas premijer izdao odmah prvog septembra. Mi nijesmo varali građane Crne Gore. Jasno smo govorili da nijesmo zadovoljni dok ste vi glumili slogu.

– Vi ste prihvatili da vam jedna od kolalicije i to najmanja donosi najvažnije odluke. Taj premijer je dozvolio da vam Dritan Abazović i URA uvuku iz NVO sektora kao najvažnije ministre u Vladi. Vi ste dozvolili da toliko daleko ide URA da je svoje današnje potpredsjednike pokušala da podvali kao nestranačke ličnosti i da uđu u Vladu. Sve smo mito gledali i znali – ističe Radunović.

On kaže da je premijer Zdravko Krivokapić 4. septembra potpisao sporazum koji je bio nepotreban.

On je konstatovao i da sjedinica na kojoj će raspravljati o ovome vjerovatno neće biti održana jer će DPS odbiti dnevni red.

Radunović je kazao i da su oni za skraćenje mandata Skupštini.

Poslanik Bulatović kaže da mu je žao što su neki ministri javno rekli da su bili protiv ustoličenja i istakao kako će to da ih pratiti u političkoj karijeri.

Prema njegovim riječima, znajući predsjednika DPS-a ne bi on otišao nonšalantno na Cetinje da nije imao dogovore i neko je njega tad izdao.

– Nakon toga smo rekli da smo spremni da ponudimo rekonstrukciju premijeru koga ne podržavamo. Rekonstrukcija nije uspjela, nova vlada nije uspjela, ali evo će izgleda sa DPS-om – naglašava Bulatović.

On je opet pozvao na dogovor unutar parlamentarne većine i predložio da se danas izglasa skraćenje mandata Skupštini.

Kako je kazao on se zalaže skraćenje mandata.

Pozvao je i da se danas otvori razgovor oko vlade koja će da pripremi izbore za maj.

– Ako ne slušaju DF onda treba otvoriti dijalog unutar 41, doći do oblika vlade koji je prihvatljiv za sve. Ako vlada padne jedini način je dijalog unutar parlamentarne većine – ističe Radunović.

Milatović: Neustavno je bilo koje predlaganje nove Vlade
Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović smatra da bi formiranje manjinske vlade bio korak unazad

On je podsjetio i da je upravo on inicirao razgovore o rekonstrukciji Vlade i kazao da smatra da bi bilo neustavno bilo koje predlaganje nove Vlade.

Dio pravnika koji je govorio na ovu temu isto je stava da su jedino rješenje izbori, navodi Milatović.

Žao mi je što vladajuća većina nije uspjela da se dogovori, kazala je Bošnjak.

– Krivi smo mi što smo dopustili da potpišemo predlog za mandatara prije nego dogovorimo vladu i onda se mandatar igrao sa nama i bio nekorektan – kazala je poslanica PzP-a.

Ja sam se juče uzdržala od glasanja jer mi je sve ovo prljavo, istakla je.

– Vlada je pala onog momenta kada ste vi kadrovsku politiku vodili sa DPS-om. Ova vlada je bila autistična. Vjerujem da je namjera URE bila dobra da treba nešto da se mijenja ali treba unutar većine – naglašava Bošnjak.

– Ako padne premijer Zdravko Krivokapić je pala i izborna parlamentarna većina. Sve što bude izraz nakon toga a da nijesu izbori je prevara i prekrajanje. Da nije bilo pregnuća mitropolita Amfilohija i litija ne bismo došli do pobjede – kazao je Milačić.

Krivokapić odražava volju makar deset mandata. Mislite da sam ja bio zadovoljan mistrom Radulovićem, Sekulovićem, Bojanića? Ali sam smatrao da je ovaj proces važniji od bilo kog pojedinca. Ovu Vladu od početka ruše svi – kazao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Bošnjak: Pojedine strukture unutar crkve agituju za novu partiju
Poslanica Branka Bošnjak smatra da se pojedine strukture crkve neprimjereno miješaju u sekularnu državu CG i politički život. Ona je istakla da je to nepodnošljivo.

-Nažalost, pojedine strukture unutar crkve se do te mjere neprimjereno miješaju u sekularnu državu Crnu Goru i kroje politički život u zemlji, da postaje nepodnošljivo. Mislite vi da ne znamo da se ova nova partija formira u kripti Hrama u Podgorici. Da pojedini sveštenici zovu pojedine naše članove da im se priključe u pravljenju partije. Sve se zna. Meni je drago što je premijer rekao – padaju maske, neka padaju”, rekla je Bošnjak.

Milačić joj je odgovrio kazavši da im je ta crkva vljala do 30. avgusta a sada tako pričate.

On je naglasio i da je Prava CG daleko jača partija od Pokreta za promjene.

– Da sam na vašem mjestu i Nebojše Medojevića svako jutro bi pošao na grob mitropolita Amfilohija da mu se zahvalim. A sada vam ne odgovara – navodi on.

Bošnjak mu odgovara da je ona branila crkvu te da su nju hapsili ali je Milačić kaže „šoumen“.

Rasprava Radunovića i Milačića
U raspravu se uključio i Radunović koji je kazao da im je crkva predložila pogrešnog čovjeka, misleći na premijera Krivokapića.

-I mi smo to vrlo brzo shvatili. Vama je gospodine Milačiću malo više stalo nego ostalima jer vama je taj premijer postavio ženu za generalnog sekretara Vlade…-kazao je ozmeđu ostalog Radunović.

Milačić je na to odgovorio Radunoviću:„Da ste se ovoliko bavili izdajom URE koliko mojom ženom, mi do izdaje ne bi došli.

-Podržali ste memorandum. Izdajnički. Rušite vladu od početka i sad ste predali štafetu URI da odradi do kraja- poručio je Milačić.