Gračanica: Svečana Vidovdanska sjednica - Foto: SRNA
Vidovdan je bio, jeste i ostaće jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji, dan koji će okupljati i buduće generacije i podsjećati na slavne kosovske junake i one koji su svoje živote položili na svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji, poručeno je sa svečane Vidovdanske sjednice u Gračanici.

Sjednica je održana u Domu kulture u Gračanici uz himnu Srbije povodom Vidovdana - gradske slave Prištine i opštine Gračanica.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je 630 godina nakon Kosovskog boja, "bez mača i goloruki" ulaze u borbu za očuvanje Kosmeta, a najveću podršku im daje matična država Srbija.

On je naglasio da je Kosovo i Metohija dom svih Srba koji žive bilo gdje u svijetu, kao i da Srbi danas nemaju pravo da odustanu od Kosmeta, posebno zato što ove godine slave 700 godina manastira Gračanica.

Vidovdanska svečana sjednica je, uz prigodan kulturno-umjetnički program, održana u prisustvu predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, koji sa delegacijom ovog grada boravi u posjeti Gračanici, za Srnu je rekao da Vidovdan nije samo dan Prištine i Gračanice, već svih Srba, ma gdje živjeli.

- Ovo je dan okupljanja svih Srba, a proslava 700 godina manastira Gračanica je obaveza više da svi budemo ovde, da se svi okupimo o Vidovdanu i još jednom pokažemo da su materijalna bogatstva ništavna u poređenju s vrednošću tog velikog praznika - rekao je on

Terzić je podsjetio da je 1999. godine utočište u Kraljevu našlo oko 20.000 prognanih Srba sa Kosova i Metohije i uvjeren je da će neka od djece rođene na Kosmetu sutra zamijeniti aktuelne političare, pa upravo zato njima treba prenijeti značaj Vidovdana, manastira Gračanice i Gazimestana.

Večeras će u manastir Gračanica stići Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji će ujutro na Vidovdan u porti manastira služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a u 13.00 časova služiće parastos kosovskim junacima na Gazimestanu.

Čestitku povodom Vidovdana Njegovom preosveštenstvu episkopu raško-​prizrenskom Teodosiju i gradonačelniku Gračanice uputio je predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, u kojoj je naveo da Vidovdan ima najveće značenje u srpskoj istoriji.

- Želim vam da ovaj veliki dan i praznik obilježite uz manastirska i crkvena zvona dostojanstveno, u miru i radosti što postojimo, sjećajući se naših predaka i velikih junaka slavnih kneza Lazara, Miloša Obilića i svih onih koji su živote dali da bi mi živjeli - napisao je Arlov.