djakon-pricesce.jpg

Četvrti dan đakon Konstantin Dojić sa maloljetnim sinom čeka na GP Ilino brdo kako bi ušao u Crnu Goru i stigao u svoj dom u Nikšiću. On, pisali smo već, vjersku službu već osam godina obavlja u Sabornom hramu u Nikšiću i ima kanadsko državljanstvo. Dojić je iz porodičnih razloga, kaže, bio van Crne Gore. Sačekao je da se donesu mjere po kojima može da se vrati. Sanitarna inspekcija na graničnom prelazu Ilino brdo prije tri noći je dopustila Dojiću da uđe u Crnu Goru i samo je trebalo da se odluči ide li u karantin ili samoizolaciju. Međutim, onda se uključila policija.

Na Vidovdansko jutro, đakona Kostu i njegovog sina Dimitrija pričestio je sveštenik iu Trebinja.

„Otac Aleksandar Ilić iz Trebinja nas je pričestio. Juče su nas posetili sveštenici Ostoja Knežević i Ognjen Femić i profesor bogoslovije Slobodan Stanišić. Policija koja je inače predusretljiva prema nama je dozvolila razgovor preko granične linije uz držanje distance, maski, i pred kamerama i u njihovom prisustvu“, kazao je đakon Dojić.

Kanadska ambasada je proslijedila žalbu Konzulatu Crne Gore u Sarajevu.

I dok se čeka neko rješenje đakon Dojić i njegov maloljetni sin provode dane i noći u automobilu uz granični prelaz na ulazu u Crnu Goru.

Svim drugim stranim državljanima koji žive i rade u Crnoj Gori ulaz , uz karantin ili samoizolaciju je dozvoljen, samo svešteniku Srpske pravoslavne crkve ne.