Na 91. međunarodnom sajmu likera, vina i sira u Tokiju Manastir Tvrdoš predstavio je vina "vranac 2013" i "žilavka 2015" a vinograd "Nuić" iz Ljubuškog - vino "trnjak 2013".



Predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ u Japanu Šigehiko Nišihama upoznao je posjetioce sajma sa kvalitetom ovih vina, koje su japanski potrošači mogli da probaju.
Zahvaljujući angažmanu Nišihame, prije tri godine su vinari iz BiH prvi put počeli sa izvozom vina na ovo istočno tržište, a firma "MiP korporejšen" iz Tokija odlučila je da uveze devet vrsta vina iz BiH koji se uspješno prodaju, saopšteno je iz Fipe.
"Više od 12 godina, predstavnik Fipe sarađuje sa proizvođačima vina u BiH koje je već posjetio i čija vina promoviše potrošačima na tržištu Japana. On će nastaviti sa promotivnim aktivnostima, a sve sa ciljem povećanja izvoza vina, bez obzira na činjenicu da nijedna nadležna institucija BiH nikada nije izdvojila bilo kakva finansijska sredstva za ovu namjenu", ističe se u saopštenju.
Na ovom sajmu, koji je održan od 12. do 18. aprila, više od 900 vrsta vina iz cijelog svijeta se svake godine predstavlja i prodaje, kao i u tržnim centrima "Dajimaru", koji su u kategoriji centara "Herods" u Londonu.
Osim u tržnim centrima, vina iz BiH prodaju se putem interneta.
Promotivne aktivnosti s ciljem povećanja izvoza vina će biti nastavljene, bez obzira na činjenicu da nijedna nadležna institucija BiH nikada nije izdvojila bilo kakva finansijska sredstva za ovu namjenu.