Više naseljenih mjesta posjetio nezvani gost: Medvjed polupao košnice
VELIKA KLADUŠA - U proteklih nekoliko dana u više naseljenih mjesta nadomak Velike Kladuše uočeno je prisustvo većeg medvjeda koji je u tri navrata uništio više desetina košnica ovdašnjim pčelarima.

U Lovačkom društvu "Srndać" iz Velike Kladuše potvrdili su kako im je prijavljena šteta na pčelinjacima u selima Vidovska i Šumatac, u neposrednoj blizini lovišta kojim gazduju.

Iz ovog udruženja su pozvali mještane da budu oprezni i da prijave kretanje medvjeda ukoliko ga uoče.

Inače, na ovom području veliki broj pčelara drži košnice zbog bogate ispaše koju okolne šume i livade pružaju pčelama.

Oni strahuju od štete, a jedan broj njih već je počeo sa premještanjem košnica na druge lokacije.

S obzirom na to da se medvjedi u potrazi za hranom poslije zimskog sna i višemjesečne hibernacije sve češće spuštaju iz viših planinskih područja u nizine, lovci smatraju kako se i u narednom periodu može očekivati njihovo povećano prisustvo jer se ove godine očekuje bogat urod voća. Prisustvo medvjeda i šteta koju čine događaju se i u drugim općinama na području Unsko-sanskog kantona, što dokazuje kako se brojno stanje ovih životinja u posljednjih desetak godina značajno povećalo.

Već dugo godina medvjedi su na listi zaštićenih životinja, što je doprinijelo njihovoj značajnoj reprodukciji, ali u posljednje vrijeme sve češće se razmatra i pominje mogućnost da se odobri i ova vrsta lova.

U lovačkim organizacijama ističu kako će u tim planovima broj medvjeda koji će se moći odstrijeliti biti određivan na osnovu procjene njihovog ukupnog brojnog stanja u lovištima.