Zbog konstatnog porasta broja zaraženih korona virusom, odlučeno je da se epidemija proglasi u više opština na sjeveru Crne Gore, saopštilo je u utorak crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo.

Epidemija je proglašena na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje, prenosi podgorički portal CdM.

Takođe, preporučeno je nošenje zaštitnih maski i na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu.

– Konstantan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije korona virusom i to na teritoriji cijele države, sa posebno ugroženim sjevernim i centralnom regionom, i činjenica da sve veći broj oboljelih ne uspjeva pouzdano da identifikuje izvor infekcije ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama zbog čega je NKT dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji tih opština – saopštio je sinoć NKT.

NKT je saopštio da se na cijeloj državnoj teritoriji u ugostiteljskim objektima zabranjuju zabavno-muzički programi, poput koncerata, živih nastupa, muzičara i grupa, nastupi DJ izvođača i slično.

– U Južnom regionu, odnosno u svim primorskim opštinama, ostaje na snazi juče donijeto ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 24 sata – saopštio je NKT.

Kako se navodi, preporučeno je da se obavezno nose zaštitne maske i na otvorenom prostoru u onim situacijama i mjestima kada nije moguće održavanje fizičke distance.