gnjatić.jpg

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske apsolutno pozdravlja najavljeno povećanje plata u iznosu od pet posto. Izjavio je predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić, ističući da u sindikatu postoje različita mišljenja na koji način izvesti povećanje i dva modela.

– Jedan od modela je da svaki radnik dobije pet posto na svoj koeficijent, svoju platu i to je najlakši način. I mi smo dobili slobodu da ponudimo neka rješenja. Tražili smo za svakog radnika pedesetak maraka, što znači da bi oni sa najnižim platama dobili malo veći procent od pet posto, a oni sa najvišim malo ispod pet procenata- rekao je Gnjatić za BHT1.

Naglasio je da se još razmatraju mogućnosti, te da će Vlada RS na kraju odlučiti na koji će način izvesti povećenja.

– Ali junska plata će sigurno za svakog radnika u obrazovanju, nauci i kulturi u RS biti povećana. Nastojimo da određene nelogičnosti u zakonima o platama sada ispravimo. U ovom teškom vremenu pandemije koronavirusa, pozdravljamo svako povećanje plate za ove kategorije. Mi ćemo to prihvatiti sa zadovoljstvom, ali ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju položaja radnika i u narednom periodu- rekao je Gnjatić.

Osvrnuo se i na činjenicu da je sve manje djece u školama dok je, sa druge strane, dosta učitelja i nastavnika na birou. Gnjatić kaže da je to vječno pitanje, ali da je učitelja tačno onoliko koliko propisi Republike Srpske zahtijevaju.

– Nemamo ni jednog radnika viška. Poslodavac je taj koji će voditi računa o tome. Nesporna je činjenica da mnogi mladi ljudi napuštaju ovaj teren, kao i da je sve manje prvačića, ali mi svoj posao radimo kako treba, kako to dolikuje prosvjetnim radnicima. Smatram da smo svi potrebni ovom društvu- poručio je, između ostalog, predsjednik Sindikata obrazovanja nauke i kulture RS.