Delegacija Parlamentarne skupštine BiH koja je danas u Trebinju posjetila Zajednički centar za policijsku saradnju BiH, Crne Gore i Srbije da bi sagledala kako se upravlja migrantskom krizom, konstatovala je da će ponovo zatražiti posebnu sjednicu parlamenta o ovoj temi, da bi se naložilo Savjetu ministara da počne da radi svoj posao.trebinje-gp.jpg
Članovi parlamentarne delegacije razgovarali su sa direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem, koji je istakao da se zbog migrantske krize situacija na području granice BiH prilično usložnjava, te upozorio da se broj migranata povećava, a da je konstantno mali broj graničnih policajaca. 

"Mi pokušavamo da nađemo mogućnosti i rješenja da bi sveukupnu situaciji na granicama doveli u zadovoljavajuće stanje", rekao je Galić. IMG-90b1450d62cab895fa7c49124ade84f6-V.jpg

Prema podacima Granične policije, ove godini u BiH je ušlo 13.684 migranta, a granična policija odvratila je od tog pokušaja 8.600 migranata. 

On je upozorio da je povećan broj migranata u Grčkoj, a Turska ih drži oko milion i da će, ako ih oni puste, to biti problem za BiH. 

"Mi imam sada volju od Savjeta ministara da nam daju 160 policijskih službenika, 100 ih treba krenuti na školovanje, ali ta procedura selekcije je zahtjevna, čak bi je nazvao i konfuznom, jer nakon što se izvrši odabir, dođe na desetine žalbi i to nam uzima vremena", kaže Galić. IMG-52a0ce5da17fd5543641c65c518de3a9-V.jpg

Klub poslanika u parlamentu BiH koji je nadležan za sigurnost i evropske integracije razlog ovog problema vidio u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu. 

"Savjet ministara u tehničkom mandatu, ali i budući Savjet, mora otkloniti probleme koji se tiču popunjavanja sistematizovanih radnih mjesta za jačanje kapaciteta Granične policije, uključujući i nabavku opreme", istakao je poslanik u parlamentu BiH Lazar Prodanović. 

Poslanik u parlamentu BiH Edita Đapo napomenula je da je prosjek za zaštitu granice u Evropskoj uniji jedan kilometar - jedan policajac, dok BiH ima 33 kilometra i jednog policajca. 

Poslanik u parlamentu BiH Saša Magazinović istakao je da je svako dalje odlaganje hitne reakcije, prije svega, od Savjeta ministara, pa i ostalih odgovornih samo još jedan od pokazatelja neodgovornosti. "Ovi ljudi rade u slabim kapacitetima, ali ulažu nadljudske napore", dodao je Magazinović. 

Poslanik Šemsudin Mehmedović smatra da problemi sa migrantima opterećuju ionako teške političke probleme u BiH. 

On je ukazao da migranti, zbog "čeličnog zida prema Hrvatskoj" ostaju u BiH, koja nema kapaciteta da ih zbrine. 

Poslanik Jasmin Emrić, koji dolazi iz Unsko-Sanskog kantona, kaže da je tamo stanje sa migrantskom krizom teško i traje više od godinu dana. 

"Prošlo je ljeto, migranti dolaze ali ništa se nije riješilo, sada će zima i mnogo teži uslovi, kada će se migrantska kriza teže i kontrolisati, tačnije njome će na ovakav način biti teško upravljati", istakao je Emrić. 

On je ocijenio da će migrantska kriza tek eskalirati i da je veliki problem što nadležni na nivou BiH nikako ili vrlo šturo upravljaju ovim problemom.