Novljani, Trebinjci, ali i hiljade gostiju, koji dolaze ili odlaze sa crnogroske obale, i ovog će ljeta plaćati putarinu za 12 km dugu dionicu Meljine–Petijevići, na putu Herceg Novi-Trebinje. Lokalna uprava Herceg Novi sa koncesionarom putnog pravca, kompanijom Univerzal Monte još nije postigla dogovor oko ukidanja, ili makar umanjenja cijene karte za prolaz ovom putnom dionicom, kako je to najavila prije godinu.


Koncesionar potražuje višemilionski iznos da bi put “predao” Opštini Herceg Novi, dok Opština sa druge strane ne odustaje od inicijative da država preuzme upravljanje putem, budući da ga je proglasila magistralnim, kazao je Radiju Jadran, predsjednik Opštine, Stevan Katić:
– Sad se barata iznosom od oko 5 miliona eura, koliko koncesionar traži da mu se isplati. Mi pozivamo državu da to preuzme na sebe, da koristi naplatnu rampu kao novi granični prelaz, jer je sramota da na ulazima u Crnu Goru iz Hrvatske ili BIH imamo situaciju kao da ulazimo u neku afričku zemlju, a ne zemlju koja će sjutra biti članica EU – kazao je Katić.

Opština nije odustala ni od mogućnosti da sama ”gazduje” putem, ali još nije pronađeno dobro rješenje:

Razgovaramo sa koncesionarom, pokušavamo i mi da nekako preuzmemo put i na neki način ukinemo naplatu putarine, makar u zimskom periodu, kao što smo uradili sa parkingom, pa da nešto nadoknadimo tokom ljeta. Radimo još neke analize, ali ne može preko noći ništa da se završi – navodi Katić.

PROMET NA GRANIČNIM PRELAZIMA

Na graničnom prelazu Sitnica, sa BIH, koji se nalazi na ovom magistralnom putu raste promet posljednjih godina. Prosječan promet vozila u posljednjih nekoliko dana je 2500 putnika i oko 800 vozila, kazali su Radiju Jadran u graničnoj policiji u Herceg Novom. Na ovom prelazu u funkciji su jedna ulazna i jedna izlazna traka.

Na graničnom prelazu sa Republikom Hrvatskom, Debeli brijeg-Karasovići, ukupan promet je oko 10 hiljada lica i oko 2500 vozila, na 5 ulaznih i 4 izlazne trake. Na veći broj putnika utiče veliki broj autobusa sa izletnicima koji posjećuju Crnu Goru iz Dubrovnika, ali i koji dolaze organizovano u turističkim turama iz Evrope.

Drugi , manji , “morski” granični prelaz sa Republikom Hrvatskom, Kobila-Vitaljina, trebalo bi da nakon polugodišnje rekonstrukcije na hrvatskoj strani privremeno bude otvoren 1. jula i operativan tokom ljetnje sezone, a onda ponovo zatvoren 15. septembra, radi nastavka radova. To je Radiju Jadran potvrđeno u Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu financija Republike Hrvatske.

Sve, ipak, ne uliva mnogo nade da će ovoga ljeta biti manje gužve na tri granična prelaza Crne Gore sa Hrvatskom i BiH. Na taj problem su prije dva dana ukazali na razgovorima u Konavlima, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i načelnik Općine Konavle, Božo Lasić. Saglasili su se da procesuiraju inicijativu nadležnim resorima obje države kako bi se promet ove sezone što više relaksirao, izbjegle kilometarske kolone i višesatna čekanja koja remete turističke tokove.
Radio Jadran