Radovan Višković - Foto: RTRS
Nakon posebne sjednice o vraćanju nadležnosti, naredne sedmice, 14. decembra, još jedna posebna sjednica, ali od Prijedlogu budžeta za narednu godinu.

Budžetskim okvirom Vlade, od četiri milijarde 24 miliona maraka predviđeno je povećanje plata, rasterećenje privrede, povećanja davanja za penzionere, boračke kategorije i porodilje.

Premijer Radovan Višković za našu televiziju kaže - sve to je u cilju ublažavanja eventualnog povećanja inflacije.

Bez obzira na epidemiološku i ekonomsku situaciju u kojoj se našao cijeli svijet, budžetom za sljedeću godinu za radnike, penzionere i borce u Srpskoj, nije umanjeno ni jedno davanje, kaže premijer Radovan Višković. Čak je planirano i povećanje budžetskih rashoda za ove kategorije i pronatalitetnu politiku. Takođe, privreda nije rasterećena samo manjim poreskim stopama, već i ukidanjem i umanjenjem parafiskalnih nameta.

- Zbir tih parafiskalnih rasterećenja koje Vlada, na neki način ponovo pomaže realnom sektoru je oko 25 miliona na onih 54 koji su smanjenje poreske stope - kaže Višković.

Inflacija u Srpskoj je pod kontrolom, kaže Višković i za ovu godinu je nešto veća od jednog procenta. Nada se da ni u narednoj neće drastično rasti, ali kaže o negativnim efektima se vodi računa.

- Nismo bez razloga krenuli u ovu priču povećanja svih plata, povećanja penzija, boračkih, dječije zaštite itd. To su sve mjere u smislu, upravo da preduprijedite ili smanjite efekte mogućeg rasta - smatra premijer Srpske.

Planirani su i novi mehanizmi borbe protiv sive ekonomije. Neki od njih su drugačiji sistem fiskalizacije i određivanje najniže plate po privrednim granama. Neodgovorni poslodavci nezakonitom isplatom dijela ličnog dohotka znatno štete budžetu.

- Kad bi uslovno rečeno, prikazali realno isplaćena primanja u Republici Srpskoj za sve zaposlene imali bi prosječnu platu veću od 1.300 maraka - kaže Višković.

A da li će minimalac ostati 540 maraka ili će biti veći zavisi od dogovora poslodavaca i sindikata. Ako se do kraja godine ne uspiju dogovoriti, najnižu platu će do januara odrediti Vlada.