Srn2023-6-23_161740_0.jpg (327 KB)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas nastavak pregovora sa mađarskim partnerima o investicijima, te da će im predočiti projekte koji se odnose na putnu infrastrukturu, solarne i hidroelektrane, ali i druge.

Višković je rekao da se u jučerašnjim razgovorima sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom govorilo o značajnim investicijama u Srpskoj u narednom periodu.

- Potpisali smo memorandum o saradnji između dvije Vlade i u narednih mjesec ili dva dana otići ću u Mađarsku i tamo ćemo nastaviti pregovore o tim investicijama - rekao je Višković novinarima u Trebinju.

On je dodao da će Republika Srpska u međuvremenu detektovati ono što je zanimljivo da se gradi, od putne infrastrukture, solarnih i hidroelektrana, ali i drugih objekata.

- Sve su to projekti koje ćemo predočiti mađarskim partnerima, tako da u narednim mjesecima očekujemo da ćemo napraviti značajne iskorake na dobrobit svih građana Republike Srpske - rekao je Višković.

Višković je naveo da se u Hercegovini već radi na solarnim elektranama, navodeći da se na području Trebinja sa mađarskim partnerima gradi solarna elektrana "Trebinje jedan", te da će se ovih dana aneksirati taj ugovor.

Višković je rekao da je ta elektrana trebalo da ima 70 ili 80 megavata snagu, a sada će imati oko 150 megavata, zato što mađarski investitor ima dvoslojne panele koji sa obje strane proizvode električnu energiju, pa se na istom prostoru dobija dvostruko veći kapacitet.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske odobriće taj projekat.