Radovan Višković - Foto: RTRS
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da je formirana stručna komisija koja će izvršiti stručni nadzor, te da niko neće biti zaštićen u slučaju posljednjeg dešavanja u Domu "Rada Vranješević".

- Kada budemo imali sve činjenice, biće sankcionisani svi oni koji su svojm činjenjem odnosno nečinjenjem doprinijeli da u Domu "Rada Vranješević" bude počinjeno krivično djelo obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina - rekao je Višković.

- Niko neće biti zaštićen. I kao predsjednik Vlade i kao čovjek tražiću maksimalnu odgovornost svih koji su na neki način svojim neradom doprinijeli da dođe do jedne takve gnusne radnje, pogotovo u ustanovi kao što je Dom "Rada Vranješević" - rekao je Višković.

On je dodao da će već u ponedjeljak, kada se završi stručni nadzor, kada budu imali sve činjenice, svi koji su bili uključeni u takve aktivnosti svojim nečinjenjem ili radnjama koje je trebalo da preduzmu po službenoj dužnosti, a nisu, biti sankcionisani.

Višković je pozvao nadležne organe da kazne počinioce ovog gnusnog djela da maksimalno kazne.

- Ne može se tolerisati da ima takvih ljudi, da rade u takvim ustanovama i da su spremni da učine takvo djelo - istakao je Višković.

On je dodao da djeca treba da budu zaštićena na svakom mjestu, ne samo u Domu "Rada Vranješević", ali je istakao da treba imati razumijevanja jer su to djeca bez roditeljskog staranja kojima treba dodatna pažnja i ljubav, a ne takve stvari koje su pojedinci spremni da urade.

- Tražiću maksimalnu odgovornost za takve ljude - istakao je Višković i dodao da će se učiniti sve da oni koji su odgovorni i odgovaraju.