Radovan Višković - Foto: RTRS
Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković rekao je da Centralna izborna komisija BiH mora da radi prema zakonu, a ne po medijskom i političkom diktatu, zbog čega zahtijeva da ponovno brojanje glasova bude obavljeno potpuno javno i da građani imaju potpuni uvid u proces prebrojavanja.

- Zbog toga, tražimo kontinuirano medijsko praćenje prebrojavanja glasova za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske kako bi unaprijed bile otklonjene sve moguće spekulacije i zloupotrebe u ovom procesu - naveo je Višković danas u saopštenju.

Višković je izjavio da odluka CIK-a BiH o ponovnom prebrojavanju glasova na izborima za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nije u skladu sa zakonom i politički je motivisana.

- Potpuno je jasno da je ova odluka donesena ishitreno i pod političkim i medijskim pritiskom, jer je donesena prije nego što su poznati rezultati izbora - istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, CIK BiH je prije nekoliko dana ocijenio da su, sa zakonskog stanovišta, prigovori opozicije preuranjeni, da bi, evo, juče donio odluku koja derogira Izborni zakon.

- Ovom odlukom CIK BiH demantuje sam sebe, otvara sumnju u nezavisnost i nepristrasnost svojih članova, te dovodi u pitanje transparentnost ponovnog brojanja glasova - naglasio je Višković.

Nezakonitom odlukom o ponovnom prebrojavanju glasova, dodao je on, CIK BiH i pojedini članovi CIK-a, su definitivno izgubili svaki kredibilitet i povjerenje, na šta ukazuju i pravni stručnjaci.

Prema njegovim riječima, za kršenje zakona ne mogu biti izgovor medijska neprovjerena, neutemeljena pisanja i video-objave po društvenim mrežama, a koje se objavljuju u pojedinim medijima, na kojima se ne vide učesnici i mjesto. I to, dodao je on, dovoljno govori o kredibilitetu ljudi članova CIK-a, koji su samo tri dana ranije govorili o nepristrasnosti CIK-a i primjenjivanju Izbornog zakona.