Radovan Višković - Foto: RTRS
Prioritet Vlade Republike Srpske je da obezbijedi dovoljne količine kiseonika za pacijente u Srpskoj da bi se sačuvali životi, izjavio je premijer Radovan Višković i istakao da je spreman trpjeti bilo kakve sankcije kako bi se to obezbijedilo.

- Ne bih mogao nositi teret da zbog nečijeg nerada sutra ljudi nemaju kiseonik i zbog toga izgube život. Nema teže sankcije nego što je sankcija savjesti. Sa tim teretom ne bih mogao da živim - rekao je Višković.

Govoreći o Agenciji za lijekove BiH, Višković je rekao da je Republika Srpska iscrpila sve mogućnosti da bi se sa njom pronašlo rješenje u vezi sa isporukom kiseonika.

Višković je napomenuo da se pokušalo dobiti razumijevanje i u razgovorima sa Agencijom za lijekove BiH i sa Savjetom ministara BiH ali bez uspjeha, te naglasio da isti kiseonik kao što je u Republici Srpskoj udišu i pacijenti u Federaciji BiH.

- Isti dan je analizu kiseonika, kada je to zatražila Vlada Republike Srpske, zatražila i Bolnica u Sanskom Mostu i Bolnica u Brčkom. Učinićemo sve kao Vlada da kontrolišemo redovnu isporuku kiseonika zdravstvenim ustanovama - rekao je Višković.

Svi koji su eventualno počinili neki kriminal zbog svojih postupaka, Višković smatra da treba da odgovaraju pred zakonom, ali je istakao da je neophodno obezbijediti pacijentima kiseonik.

Zahvalio je kompaniji Meser za korektnu podršku objašnjavajući da ova kompanija ne može podmiriti potrebe Republike Srpske za kiseonikom.

- Došli smo u poziciju da smo prinuđeni da tražimo rješenje kako bismo omogućili menadžmentima zdravstvenih ustanova da nabavljaju kiseonik čistoće 99,5 odsto i veće, i da time snabdjevaju naše pacijente - rekao je Višković, na posebnoj sjednici NSRS.