IMG_6274_resized_20220316_104039604.JPG (133 KB)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je u Trebinju održao radni sastanak sa generalnim direktorom Elektroprivrede RS Lukom Petrovićem i njegovim saradnicima.

Višković je danas izjavio da će Republika Srpska i dalje imati uredno snabdijevanje električnom energijom i energentima, uprkos poremećajima na svjetskom tržištu, te istakao da neće biti poskupljenja struje u ovoj godini ni za građane, ni za privredu.

"Cijena struje ostaje na sadašnjem nivou bar do kraja 2022. godine", rekao je Višković.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o tome da se na najbezbolniji način nabave potrebne količine struje kada dođe do kratkih ispada termoelektrana u Gacku i Ugljeviku zbog njihove starosti, istakavši da je dogovarano da se potrebne količine struje pozajme i razmjenjuju sa elektroprivredama iz Federacije BiH i iz Srbije.

Višković je istakao da je tema razgovora bilo aktuelno poskupljenje energenata na svjetskom tržištu i naveo da će se u Republici Srpskoj u energetskom sektoru raditi u skladu sa okolnostima.

Premijer je pohvalio rad Mješovitog holdinga "Elektroprivrede Republike Srpske" koja je lani ostvarila dobit od skoro 80 miliona KM, što je postignuto zajedničkim radom i predstavlja najveću dobit ovog sistema od kada postoji.

Generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je rekao da je rukovodstvo matičnog preduzeća premijera Viškovića upoznalo sa investicijama u okviru Elektroprivrede RS sa posebnim akcentom na Hidroelektranu Dabar kao i aktivnostima na realizaciji projekata Buk Bijela, HE na Bistrici, Vjetropark Hrgud i Solarna elektrana Trebinje.

„Bilo je riječi i o temama kao što su energetski zaštićen kupac, o omogućavanju povoljnijih uslova za stabilnosti snabdjevanje građana električnom enegrijom. Elektroprivreda RS je najpovoljniji snabdjevač domaćinstava po cijeni od 22,5 evra po megavat satu a tržišna je 300 ali u snabdjevanju privrede gdje je cijena 53 evra po megavat satu uzimajući u obzir različitost potrošača. Niske cijene nadoknađujemo iz izvoza odnosno prodaje struje na tržištu a viškove u prodaji struje usmjerićemo u investicije“, poručio je Petrović.

„Imam dva stara objekta RITE Gacko i Ugljevik gdje se događaju česti ispadi, što može da napravi značajnu štetu, ispad na jedan dan može da košta i do 11 miliona evra ako nema u tom trenutku nabaviti energije na tržištu“, naglasio je Petrović.

Govoreći o profitabilnosti solarne elektrane Trebinje generalni direktor ERS je rekao da će Solarna elektrana imati promet od minimalno 485 miliona evra od čega će čisti profit biti 325 miliona evra na računu ERS, odnosno Vlade RS“, poručio je Petrović.

Kako se moglo danas čuti, premijer Višković i rukovodstvo ERS su se usaglasili da se „Elektroprivreda Srpske" uključi u izradu stručne analize i nadzora o stanju u termoelektranama u Gacku i Ugljeviku u vezi sa finansijskom i tehničkom situacijom u tim postrojenjima.