Radovan Višković - Foto: RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je potrebno zadržati ustavno-pravni položaj Republike Srpske i oduprijeti se svim pokušajima oduzimanja njenih nadležnosti, koje su garantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom, čiji je sastavni dio i Ustav BiH.

- Politički nasrtaji i pritisci na Republiku Srpsku ne prestaju i ne očekujemo da će prestati. Naše je da se borimo. Naše je da istrajemo samo na poštovanju Ustava - naglasio je Višković.

Premijer Republike Srpske naveo je da i predstavnike drugih zemalja koji zagovaraju promjenu Ustava BiH na štetu Srpske, pita da li bi bilo moguće u njihovim zemljama nešto uraditi što nije u skladu sa najvišim pravnim aktom.

- Oni tada svi zaćute. Mi nismo nikakvi separatisti i loši momci. Mi smo samo legalisti. Ono što bi svagdje na svijetu moralo biti pozdravljeno, tražimo da se poštuje Ustav, ništa mimo toga. Šta je naša greška? Što tražimo da se poštuje Ustav zemlje u kojoj živimo? - upitao je Višković.

On je rekao da Republika Srpska i njeni predstavnici nemaju ništa protiv nadležnosti BiH koje su propisane Ustavom i da sve mimo toga može biti samo stvar dogovora i konsenzusa svih konstitutivnih naroda.

- Sva druga nametanja i pritiske neće dopustiti aktuelna vlast. Predsjednik, srpski član Predsjedništva i predsjednik Vlade neće dopustiti da se bilo šta u BiH uradi na štetu Republike Srpske - naglasio je Višković.

Premijer Republike Srpske je istakao da se neće odustati od zahtjeva za poštovanjem izvornog Dejtona, te naveo da je Republika Srpska nezaobilazan faktor u odlučivanju, što pojedini žele narušiti idejom o "duhu a ne slovu Dejtona", što je neprihvatljivo.

- Mi se nismo slučajno našli u Dejtonskom sporazumu i Aneksu četiri, odnosno Ustavu gdje se jasno navodi Republika Srpska kao nezaobilazan faktor. Slovo je ono što je priznato, a mi tražimo poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma. Ako je nešto zastarjelo i trebalo bi mijenjati, propisana je procedura. Ne može se ništa mijenjati pod prisilom i jednostrano - istakao je Višković.

IMOVINA PRIPADA SRPSKOJ, USTAVNI SUD BiH DONOSI POLITIČKE ODLUKE

Predsjednik Vlade podsjetio je da su u prošlosti visoki predstavnici nametali odluke koje su bile štetne po Republiku Srpsku, ali je naglasio da se izmjene Ustava mogu donositi samo uz saglasnost entiteta.

- Boriti se za svoju poziciju i mjesto u ovako složenim međunarodnim okolnostima nije proces koji se može završiti za godinu, pet ili deset. Neki procesi se vode i 100 godina. Moramo naučiti da istrajemo na našem putu i da se borimo za naša prava. Borba će nekada trajati decenijama, ali mi toga treba da budemo svjesni i nikada od te naše namjere ne smijemo odustati - poručio je Višković.

Kada je riječ o imovini, Višković je naveo da je to pitanje regulisano i propisano Ustavom Republike Srpske i BiH gdje je tačno rečeno šta ima BiH, te podsjetio i na Dejtonski odnos od 49:51 što se pokušava narušiti odlukama Ustavnog suda BiH i oduzimanjem imovine Srpskoj.

- Za nas je to svetinja, mi se toga držimo. Nema nikoga u Republici Srpskoj ko predstavlja bilo koju instituciju na bilo kojem nivou, da može od toga odustati ili pristati na nešto što ne piše u Ustavu BiH - izjavio je Višković.

On je podsjetio i na odluku Ustavnog suda BiH koji je odlučio da imovina pripada Brčko distriktu a ne BiH, navodeći da je i Brčko u vlasništvu dva entiteta, te dodao da se samo Srpskoj pokušava osporiti pravo na imovinu i to odlukama suda u kojem sjede trojica stranaca koji uz pomoć dvoje bošnjačkih sudija donose ovakve odluke.

- Ustavni sud BiH je jedini sud na svijetu koji ne radi po Ustavu. Da radi po Ustavu ne bi nikada mogao donijeti takvu odluku. Dovoljno je samo da otvore prvu stranicu Ustava Bih i da vide kome pripada imovina - poručio je Višković.