Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Monaštvo manastira Visoki Dečani poručilo je da će Srpska pravoslavna crkva koristiti sva pravna sredstva da zaštiti svoj identitet, slobodu i imovinu usljed agresivnog ponašanja lidera kosovskih Albanaca koji su za godinu dana potpuno uništili sve dosadašnje napore da bude uspostavljen barem minimum normalnog kontakta sa Srbima.

Iz manastira Visoki Dečani poručuju da je SPC na Kosovu i Metohiji u posljednje dvije decenije uložila mnogo napora da uspostavi normalne odnose sa svima u južnoj srpskoj pokrajini i podsjećaju da je manastir bio utočište izbjeglim kosovskim Albancima, što je sve dokumentovano u međunarodnim izvorima.

- Dvadeset dvije godine nakon što smo izloženi otvorenoj diskriminaciji, Srpska pravoslavna crkva će koristiti sva pravna sredstva da zaštiti svoj identitet, slobodu i imovinu usled agresivnog ponašanja lidera kosovskih Albanaca - navedeno je na Tviter nalogu manastira.

Vlada privremenih prištinskih institucija odbija da primijeni odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine kojom je manastiru vraćeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je nedavno da ima sumnju u odluku ustavnog suda, nazvavši je "odlukom Miloševićevog režima".