782 pripadanika MUP-a Republike Srpske, koji su ugradili svoj živote u stvaranje Srpske, nikada neće niti smiju biti zaboravljeni, poručeno je iz Foče gdje je otkrivena spomen-ploča poginulim pripadnicima nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti Srbinje. Resorni ministar Dragan Lukač posjetio je i rekonstruisani objekat Policijske uprave Foča u koji je uloženo oko 200.000 KM.
Među 38 poginulih pripadnika nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti Srbinje koji su položili živote za stvaranje Srpske i slobodu, 12 je junaka iz Foče. Njihova imena uklesana su na danas otkrivenoj i osveštanoj spomen-ploči.
- U policiji mi je radio otac Vladimir Radović. On je poginuo 1992. godine, na samom početku rata u mjestu Peluća. Ponosan sam danas na njega, drago mi je što sam dobio priliku da se bavim ovim poslom, da u neku ruku nastavim gdje je on stao - priča Radovan Radović.
Junaci koji su dali svoj život za našu Republiku i ono što danas imamo nikada neće biti zaboravljeni, poruka je resornog ministra koji podsjeća da se u Banjaluci gradi i spomen crkva u kojoj će biti upisana imena svih 782 poginula pripadnika MUP-a Srpske.
- To ne smijemo nikada da zaboravimo, iz tog razloga i danas u Foči dižemo spomenik svim našim pripadnicima koji su položili živote za Srpsku. Svoju obavezu sa ponosom ispunjavamo - rekao je Lukač.
Spomen-ploča koja će biti vječni simbol i sjećanje na poginule, otkrivena je ispred rekonstruisanog objekta Policijske uprave Foča koji će omogućiti mnogo bolje uslove za rad pripadnika MUP-a.
- Skupština opštine Foča je svojom odlukom kompletnu zgradu PU prenijela u vlasništvo PU, odnosno MUP-a Srpske i za tu rekonstrukciju Ministarstvo je izdvojilo 200.000 KM - istakao je Velimir Kostović, načelnik PU Foča.
Lukač je podsjetio da je nakon 30 i više godina rekonstruisan objekat PU i doveden u funkcionalno stanje kako bi pripadnici Ministarstva koji rade u PU Foča imali zadovoljavajuće uslove za rad i građani efikasno pružili usluge.
Činjenica da je prije dvije godine u Foču vraćeno sjedište policijske uprave veliki je doprinos stabilnosti i policije na ovom prostoru i razvoju ove lokalne zajednice, poručuju iz lokalne uprave.
- Mi smo sa naše strane učinili sve što smo mogli, zemljište i objekat prenijeli u vlasništvo Ministarstva, izgradili poseban parking i napravili jako dobru saradnju sa policijom koja će, ubijeđeni smo, i u budućnosti biti sve bolja - naglasio je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.
U okviru rekonstrukcije objekta urađen je ravni krov, termoizolacija i fasada, te promijenjena kompletna vanjska stolarija, a nova ulaganja najavljena su za sljedeću godinu.