"Vještačko sunce" na 160 miliona stepeni Celzijusovih

Kineski naučnici su u projektu nuklearne fuzije, koji se u Kini još naziva "vještačko sunce", uspjeli da stvore i zadrže 20 sekundi užarenu plazmu temperature više od 160 miliona stepeni Celzijusovih.

Kineski list "Global tajms" navodi da, iako užarena plazma nije zadržana duže, ipak predstavlja rekord u potrazi za održivom nuklearnom fuzijom.

Idući korak kineskih naučnika biće pokušaj da zadrže plazmu na toj temperaturi i do sedam dana bez prestanka, navode iz Južnog univerziteta nauke i tehnologije u Šendženu.

Kineski reaktor nuklearne fuzije prvi put je dospio na naslovne stranice svjetskih medija 2019. godine, kada je objavljeno da će uskoro započeti sa radom.

Riječ je o reaktoru "HL-2M Tokamak", koji je prvi put pokrenut krajem prošle godine.

Prvo dostignuće ovog reaktora bilo je održavanje temperature od 100 miliona stepeni Celzijusovih punih 100 minuta.

Tehnologija nuklearne fuzije u sebi sadrži veliki potencijal za proizvodnju energije iduće generacije, ali postizanje održive fuzije pokazalo se kao veliki izazov za inženjere i naučnike.

Zasad taj proces troši više energije nego što je proizvodi, a cilj je upravo suprotno.

Sličan nuklearni reaktor gradi se i u Francuskoj u projektu ITER.

Ako se uspije postići održiva fuzija, biće to ogroman korak naprijed u proizvodnji energije.

Osim što bi takav reaktor davao ogromne količine energije, ona bi bila jeftinija za proizvodnju, oslobođena emisija gasova sa efektom staklene bašte i, praktično, bez granica.