Snažan vjetar u Trebinju sinoć je rušio stabla i lomio grane, i na pojedinim privrednim objektima nanio je veliku štetu.


Od udara, potpuno je stradao novoizgrađeni plastenik u rasadniku mediteranskog i drugog bilja, u vlasništvu Centra za gazdovanje kršom.




Udari vjetra dostizali su brzinu šezdeset pet kilometara na čas. Konstrukcija namjenskog plastenika, površine oko hiljadu kvadratnih metara, sa instaliranom elektronskom opremom, iskidana je ili je deformisana, a dijelovi razbacani.


„Mi smo uporno upozoravali da je Hercegovina područje izloženo jakim udarima vjetra. Znali smo da se treba obratiti pažnja prilikom rada tih konstrukcija“, rekao je Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršom.




Plastenik je izgrađen u okviru posebno projekta, vrijednosti oko dva miliona maraka, u čijem finansiranju učestvuju Ministarstvo poljoprivrede, Šume Srpske, IPA projekat i Centar za gazdovanje kršem. Prije sedam dana ubačene su prve sadnice.

„Mi smo u pripremnoj fazi probne proizvodnje, međutim, noćas se desila katastrofa“, istakla je Jovana Petijević, rukovodilac rasadnika.


Prema prvim procjenama, šteta na plasteniku iznosi oko 200 hiljada maraka. Na upotrebu je predat Centru za gazdovanje kršem, u novembru.


„Insistriraćemo na tome kod izvođača radova, pošto je plastenik u garantnom roku, da se što prije sanira, i da krenemo sa našom proizvodnjom“, dodao je Tasovac.




Udari vjetra prepolovili su i stablo bora, u Gradskom parku.


„Dežurne službe su na terenu i rade na uklanjanju, pored toga, imali smo manjih šteta, palih grana, ali ništa značajno“, naveo je Nedeljko Lambeta, direktor JP Komunalno Trebinje.


Vjetar je lomio i manje grane. Srećna okolnost je što se sve dešavalo u kasnim noćnim časovima, kada na ulicama nije bilo prolaznika.


Izvor: RTRS