U Trebinju je danas održana zajednička vježba službi zaštite i spasavanja grada Trebinja i Republičke uprave civilne zaštite, povodom 1. marta, Međunarodnog dana civilne zaštite.Scenario vježbe bio je zajedničko postupanje i reagovanje u slučaju zemljotresa, a učestvovalo je blizu 200 pripadnika službi, sa namjenskim vozilima, opremom i materijalno-tehničkim sredstvima.vjezba-stit.jpg

Vježbi je prethodila smotra učesnika na platou ispred Doma učenika, uz obraćanje zvaničnika i dodjelu priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima.„U proteklom periodu, kada smo imali razne elementarne nepogode – znali smo na koga smo se mogli osloniti a na koga ne.

Mnoge države u okruženju imaju podršku svojih oružanih snaga, ali isto tako znamo - upravo onda kada su nam bili najpotrebniji nismo imali baš takav odgovor. Zato ste upravo svi vi glavni oslonac naše zaštite kada je u pitanju Republika Srpska“, poručio je učesnicima vježbe gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Milan Novitović, direktor Republičke uprave Civilne zaštite, kazao je da su pripadnici i sistem zaštite i spasavanja Republike Srpske – organizovani, obučeni i osposobljeni za svaki zadatak.

„Tačno je da nijedna zemlja nije spremna da to sama uradi – ali mi smo spremni da damo adekvatan odgovor na svaki izazov koji bude pred nama. Organizovani smo i da primamo pomoć, ona je dobrodošla – ali je naš prvi odgovor“, poručio je Novitović.

Zato je važno, dodaje on, da Republika Srspka ima svoje jedinice za ovu namjenu – ali i da u svim lokalnim zajednicama organizuje sposobne timove koji mogu odgovoriti ovim zadacima.stit-vjezba.jpg

„Mi smo spremni da u narednom periodu u Trebinju organizujemo centar za obuku iz protivpožarne zaštite, a koji će biti mnogo više od toga – obučavaće i jedinica da spasavanje na vodi i pod vodom, pružati i zaštitu u slučaju požara svim lokalnim zajednicama u ovom dijelu Srpske“, istakao je Novitović.

Gašenje požara na otvorenom, ukazivanje pomoći povrijeđenima, bezbjedna evakuacija učenika iz škole, hapšenje lica zatečenog u krađi, ukazivanje prve pomoći u prihvatnom centru, spasavanje spuštanjem sa visine i najposle unesrećenih iz vode – elementi su današnje vježbe, koja je izvođena u kruge škole u Gorici i Doma penzionera, te na rijeci kod Kamenog mosta.

Direktor JU „Ekologija i bezbjednost“ Stevan Bekan zadovoljan je onim što su pokazale domaće snage - službe zaštite i spasavanja iz našeg grada, zajedno sa udruženjima građana.Od lokalnih službi i organizacija zaštite i spasavanja na vježbi su učestvovali: Služba civilne zaštite pri JU „Ekologija i bezbjednost“, civilna zaštita HET-a,Teritorijalna vatrogasna jedinica Trebinje, dobrovoljna vatrogasna društva Mosko i Lastva, Policijska uprava i Dom zdravlja Trebinje, Gradska organizacija Crvenog krsta, Speleološko društvo „Zelena brda“ i Planinarsko društvu „Vučji zub“.