Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, te Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, po hitnom postupku.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i javnim službama Republike Srpske, a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih.

Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ovi zakoni predstavljaju jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

Izmjene sadržane u zakonima u odnosu na Zakon o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske i Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske odnose se na preko 50 odsto odredaba Zakona. Zato je predloženo donošenje novih zakona umjesto zakona o izmjenama i dopunama, s tim da su ostale odredbe zakona koji su na snazi identične odredbama predloženih zakona, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je utvrdila, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u navedenim oblastima, a s ciljem poboljšanja materijalog položaja zaposlenih.

Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu, na način da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.

Izmjene ovih zakona predstavljaju jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u ovim oblastima.

Takođe, Vlada Republike Srpske utvrdila je, po hitnom postuku i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Sprske.

Razlog za donošenje ovog zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u institucijama pravosuđa, osim plata nosilaca pravosudnih funkcija (sudija i tužilaca), a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih.

Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.