Vlada RS neefikasna u prvih 100 dana rada
BANJALUKA - Neaktivnost, netransparentnost i upućivanje u proceduru izmjena Krivičnog zakona kojima se kriminalizuje uvreda i kleveta obilježili su prvih 100 dana rada Vlade Republike Srpske, a koja, prema ocjenama, nije ispunila očekivanja i nije uradila nešto vrijedno pažnje na počecima mandata.

"Pojedina ministarstva nisu ispunila očekivanja i na terenu njihov rad nismo primijetili. Intenzitet sastajanja i razgovora daleko je niži nego što je to bilo prošle godine, recimo, i to samo govori da nekim ministrima privreda nije na prvom mjestu, a bez poboljšanja stanja u privredi teško je govoriti o napretku i boljem životu", rekao je za "Nezavisne novine" Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Za novinare pitanje šta je Vlada Republike Srpske radila 100 dana je, kako kažu, i više nego lako jer uglavnom je popunjavala svoje redove i izvršavala želje i naloge iz Palate Republike Srpske te objavljivala nacrte zakona.

"Kažem objavljivala jer nije jasno ko i gdje piše rješenja koja su obilježila ovih zadnjih mjesec dana rada. Ponovo imamo zatvorenu Vladu, premijera koji daje izjave samo pojedinima te ministra pravde koji govori o transparentnosti dok i sam ne zna ili neće da zna šta to znači. Video-izjave se šalju mailom, unaprijed snimljene i bez mogućnosti pitanja", rekla je novinarka Snežana Mitrović.

Ona kaže da je nešto i realizovano, a to su besplatni prenatalni testovi, naknada za nezaposlene roditelje, ali istovremeno da mjere protiv inflacije nisu vidljive te da nije bilo pompeznog obračuna sa neradnicima u javnom sektoru.

"Nismo vidjeli ni provjeru diploma ministara i direktora koji su pod lupom javnosti. Nismo ih vidjeli na djelu, ali smo čuli mnogo informacija da je ova vlada pred istekom roka trajanja. Čak se spekuliše i o budućem premijeru, ali nije prvi put", rekla je Mitrovićeva za "Nezavisne novine".

Inače, Vlada Republike Srpske, na čijem čelu je Radovan Višković, izabrana je 21. decembra i odmah na početku upala je u probleme.

Naime, bila je primorana da odmah mijenja ministre, i u jednom trenutku bila je bez čak tri ministra od ukupno 16 resora.

"Neprimjetna, i osim nekoliko zakona koji su uzburkali javnost, posebno izmjena Krivičnog zakona, ne bi znali da je Vlada bilo šta radila. Prolazna ocjena je samo zato što su redovno isplaćivali plate i nemamo problema u tom smislu da nema isplata plata, kao i penzija. Očekivali smo da ćemo dobiti neku novu poresku politiku u uvođenje najnižih poreskih osnovica, pogotovo za radnike u realnom sektoru, kako bi onemogućili fenomen koverte, i te najave smo vidjeli i u ekspozeu premijera", rekao je za "Nezavisne novine" Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

U Privrednoj komori Republike Srpske rekli su nam da je još rano za ocjene te da će se nešto konkretnije moći reći kada prođe šest ili devet mjeseci rada, a do tada, kako ističu, treba sačekati i nadati se da će početi sprovoditi Program ekonomskih reformi koji je usvojen.

"Suština je da se radi o Vladi kontinuiteta. Teško je ocijeniti rad u prvih 100 dana. Nekoliko ministara je već duže tu i započeli su neki procesi izrade zakona i podzakonskih akata. Program ekonomskih reformi je usvojen i očekujem da se programski i reformski zadaci i zakonska rješenja iz tog dokumenta sprovedu. Po podršci privredi moći ćemo suditi o radu Vlade i vjerujem i mislim da će se ići u tom pravcu jer značajna sredstva su izdvojena za poljoprivredu, zatim za podsticaje digitalizaciji i tehnološkom napretku te tu očekujemo pomake", rekao je za "Nezavisne novine" Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, i zaključio da ako se budu držali onoga što je u Programu ekonomskih reformi biće dobro.

Dodik: Ostvarili svoje ciljeve

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ocijenio je da je Vlada u izazovnim vremenima ostvarila sve svoje ciljeve i istakao da je Srpska stabilna.

Dodao je da potpuno podržava rad Vlade i da smatra da su aktuelni i drugi izazovi koji su bili teški riješeni na pravi način.

"Republika Srpska je stabilna, izmiruje sve svoje obaveze i nema kratkoročnih problema", rekao je Dodik, osvrćući se na prvih 100 dana rada Vlade RS