Tačku na iznos najniže plate u Srpskoj za ovu godinu staviće Vlada. Poslodavci i sindikat ni danas nisu pronašli zajednički jezik. 673 marke prijedlog je poslodavaca dok sindikat ne pristaje na manje od 800. Nakon što Vlada analizira sve pokazatelje, biće donesena i odluka.

"Kao što je gospodin Trivić već rekao prijedlog unije poslodavaca je 673 KM. Obje strane su ostale pri svojim prijedlozima tako da će do konačne odluke doći tako što Vlada izanalizira još naše pokazatelje koje smo iznijeli na današnoj sjednici te će donijeti konačnu odluku", kaže Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca.

Sve što je ispod 800 maraka za sindikat je neprihvatljivo. To je kažu prvi korak kako bi se bar donekle pokrili troškovi inflacije. Tvrde i da su poslodavci ti koje ne žele da postignu dogovor jer smatraju da je povećanje od 23 marke radničkoj klasi u Srpskoj dovoljno. Najnižu platu ima 70.000 hiljada radnika.

"Bili smo spremni da idemo na iznos 800 maraka i da to bude iznos kao neki prvi korak da bi se pokrili trokovi inflacije u Republici Srpskoj nažalost nismo imali podršku poslodavaca a treba iskreno reći i da predstavnici Vlade nisu imali svoj stav oni kažu da će to reći kasnije", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Vlada Srpske trebala bi o plati da odluči do kraja mjeseca. Radovan Višković ranije je najavio da će odluku o najnižoj plati donijeti prije nego što bude isplaćena janurska plata