Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić obećao je pomoć Vlade Republike Srpske u rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenim ustanova u hercegovačkim opštinama, ali i poručio da jedinice lokalne samouprave moraju imati veći angažman u rješavanju problema.20190723_131736 (1).jpg

Šeranić je danas u Nevesinju održao sastanak sa direktorima domova zdravlja iz svih hercegovačkih opština.

“Problemi i buduća rješenja idu u dva pravca. Jedni se tiču finansijskih problema pojedinih ustanova. Način finansiranja domova zdravlja je nešto sa čime ćemo se baviti u narednom periodu kroz novi zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju. Druga stvar o kojoj smo razgovarali su specifičnosti domova zdravlja, posebno kada su u pitanju specijalizacije doktora, te mogućnosti da dio specijalizacije obavljaju u matičnim ustanovama“, izjavio je ministar Šeranić nakon sastanka.

On je dodao da je razgovarano i o obezbjeđivanju pedijatrijske i ginekološke zdravstvene zaštite u domovima zdravlja  u Ljubinju i Berkovićima, te o prevazilaženju problema u funkcionisanju domu zdravlja Bileći.

“Neki problemi koji će se rješavati odnose se direktno na Ministarstvo, neke na Fond zdravstvenog osiguranja ili na neku od drugih institucija. Ono što je zaključak je da se mora očekivati veća angažovanost jedinica lokalne samouprave vezano za stanje u domovima zdravlja“, naglasio je ministar Šeranić.

On je naveo da postoje bizarni slučajevi koji su domove zdravlja doveli u tešku finansijsku situaciju.

“Imamo slučajeve  da rukovodioci  nisu uplaćivali doprinose za penzijsko i zdravstveno, pa odu u penziju i tuže tu istu ustanovu za neuplaćivanje, pa se ustanova nađe pred tužbama i odlukama suda o izvršenjima. Neke stvari moraju drugačije da se poslože kako bi domovi zdravlja mogli da opstanu i pruže stanovništvu ono što je najpotrebnije“, naglasio je ministar Šeranić.

Što se tiče gubitaka i dugovanja u domovima zdravlja, Šeranić podsjeća da oni nisu od juče, već da se  vuku duži vremenski period.

“Dom zdravlja Bileća je od 2017. učinio puno pomaka na iznalaženju rješenja, isto tako i Dom zdravlja Trebinje gdje ljudi planski nastoje rješavati probleme. Tu će i Vlada priteći u pomoć i određene stvari po pitanju poreza i doprinosa će se rješavati u okviru plana koji se odnosi na prelazak ustanova na trezorski način poslovanja koji je planiran da se uradi do 2022., da pomognemo ustanovama da se tog problema riješe“, rekao je Šeranić.

Ministar je pohvalio je poslovanje Doma zdravlje Nevesinje navodeći da će oni iduće godine preći na trezorski način poslovanja.

Direktor Doma zdravlja u Nevesinju dr. Žarko Tamindžija izjavio je da Dom zdravlja Nevesinja ima pozitivan trend poslovanja. “Kako koja godina odmiče nama opada broj stanovnika i mislim da ćemo i mi u dogledno vrijeme biti u problemima. Menadžent je vodio računa o troškovima i uspjeli smo da održimo sistem da funkcioniše kako treba“, istakao je Tamindžija.

Direktor Doma zdravlja Trebinje dr. Branka Drašković kazala je da je ministar pokazao veliko razumijevanje za probleme domova zdravlja. “Dom zdravlja Trebinja ima velike dugove iz prethodnog perioda. Posljednje dvije godine poslujemo pozitivno i cilj nam je da tako nastavimo. Predočili smo ministru šta nam je potrebno da bi nastavili pozitivan trend poslovanja“, navela je Draškovićeva.

  •