Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas na Palama da je Vlada Srpske u protekle dvije godine uložila oko 40 miliona KM u visoko obrazovanje.

Rajčević je rekao da je od toga više od 25 miliona KM uloženo u izgradnju infrastrukture Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što pokazuje koliki strateški značaj ova visokoobrazovna institucija ima za čitavu Republiku Srpsku.

- Uveliko se radi na objektu studentskog doma u Istočnom Sarajevu, uskoro očekujemo početak radova na zgradi Rektorata i Muzičke akademije. Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo nisu stali tu jer, osim ulaganja u infrastrukturu, radimo istovremeno na podizanju kvaliteta visokog obrazovanja u Srpskoj - poručio je Rajčević tokom obraćanja na studentskoj konferenciji povodom 30 godina od nastanka Srpske i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rajčević je istakao da visoko obrazovanje u Republici Srpskoj ide u pravom smjeru.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je cilj studentske konferencije da se svi podsjete na one koji su stvarali Republiku Srpsku i da im zahvale na svemu što su činili za Srpsku i Univerzitet.

- Univerzitet i Republika su oaza razvoja dostojanstva, naše slobode, misli i iz tog razloga svi moramo učiniti sve da Srpsku učinimo boljom i vrednijom. A, na Palama je sve počelo - rekao je Kulić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da su ljudi koji su stvarali Republiku Srpsku znali da je visoko obrazovanje najznačajniji resurs društva.

- Prije 30 godina su profesori, asistenti i studenti učili, ali i branili Republiku Srpsku na braniku otadžbine. Ovaj današnji skup je prilika da ih se sjetimo - poručio je Ćosić.

Ćosić je istakao da zahvaljujući Vladi Republike Srpske, resornom ministarstvu i njihovim ulaganjima Univerzitet stub opstanka ovog dijela Srpske.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Sljepčević izjavio je novinarima da je konferencija okupila oko 500 studenata i da je poruka studenata da će oni ostati stub razvoja Srpske i Univerziteta i nepokolebljivo čuvati sve njihove vrijednosti.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Uroš Bjelica rekao je da su, zahavljujući predsjedniku Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, poboljašne studentske aktivnosti.

On je naglasio da su ovim skupom željeli da pokažu mladima kako je nastajala Republika Srpska i gradila se ruku pod ruku sa Univerzitetom u Istočnom Sarjevu, te kako su zajedno stasavali u nehumanim uslovima.

Na kraju konferencije prikazan je dokumentarni film "Sarajevska krvava košulja" o stradanju srpskog naroda za vrijeme rata na jednom od najtežih ratišta.

Studentsku konferenciju "Trideset godina od nastanka Republike Srpske i Univerziteta u Istočnom Sarajevu" organizovali su Unija studenata Republike Srpske i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu.