Carski casovi 1.jpg (855 KB)

Jedna kapljica krvi Spasitelja dovoljna je da cijeli svijet nanovo stvori, rekao je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije nakon što je služio večernje u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju sa iznošenjem plaštanice.

"Ovo što je Spasitelj uradio više je nego stvaranje kad je stvorio čovjeka. Time mu je dao biće, ovim sada što je započeo svojom smrću, a nastavio Vaskrsenjem, dao mu je vječno biće, vječni život", rekao je vladika Dimitrije.

On je naglasio da je Bog pokazao svoju slavu tako što se od svoje slave razotkrio i obukao ljudsko smrtno tijelo, da bi ljude probudio iz sna, da bi viđeli da je on taj koga ljudska duša očekuje.

Plaštanica, koja simbolizuje platno u koje je Isus Hristos umotan nakon skidanja sa krsta i na njoj je prikazano Hristovo polaganje u grob, položena je na posebno ukrašen sto ispred oltara, nakon čega su je vjernici cjelivali.

Na Veliki petak se u pravoslavnim crkvama ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem dijelova Jevanđelja o događajima u dane stradanja.

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg večeras će u 19.00 časova biti služeno statije sa ophodom oko Hrama. Sveta liturgija će sutra, na Veliku subotu, biti služena u 8.30 časova.

Na Vaskrs će u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju liturgija biti služena u 6.00 časova, a prethodno će vaskršnje jutrenje i formirana litija oko Hrama.

Na Vaskršnji poneđeljak i utorak biće služeno praznično jutrenje u 8.00 časova, Sveta liturgija u 9.00 i praznično večernje u 19.00 časova.

Vaskršnje liturgije biće služene i u ostalim hramovima Srpske pravoslavne crkve u Hercegovini.

Carski casovi 2.jpg (873 KB)

Carski casovi 3.jpg (900 KB)

Carski casovi 4.jpg (767 KB)

Carski casovi 5.jpg (905 KB)

Carski casovi.jpg (902 KB)