Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je jutrenje i svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi u Mostaru, nakon čega je tradicionalno sa vjernicima prelomio česnicu.
Mostar - Foto: SRNA
MostarFoto: SRNA

Vladika Dimitrije u besjedi je blagoslovio vjernike i čestitao im Božić, te poručio da u svoja srca puste Gospoda, jer će tako zavoljeti cijeli svijet.

- Neka ste blagosloveni u ovoj noći, neka nas Hristos bogomladenac ozari, osvijetli, utješi, oraspoloži i da nam svoju ljubav - poručio je episkop Dimitrije.

Govoreći i prazniku Rođenja Hristovog, vladika Dimitrije je naglasio da nema veće ljubavi od ljubavi Gospoda prema ljudima.

- Neka Hristos bude način našeg odnosa jednih prema drugima i onda će biti kako valja i među nama samima i u našem srcu i biće mir Božiji i među svim ljudima - rekao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

Episkop Dimitrije je poručio da se uvijek treba uzdati u Boga.

- Ovdje u Mostaru mnogo su pravoslavni postradalia, ali mi se ovdje uzdamo u Boga i u njegovu utjehu i blagodat. I da Bog i blagoslov i blagodat ako ima kome. Ako budemo ljudi, Bog će pomoći. Tako i nas On uvijek izbavlja, uvijek nam dolazi, predusreće nas ljubav Božija ako je čisto srce - rekao je vladika Dimitrije.

On je vjernicima poručio da sav svoj pogled uprave i traže carstvo Božije, da traže Gospoda, ističući da Božja ljubav nema kraja.

- Važno je srca čistiti i kajati se. To je najveće dostojanstvo čovječje. Neka bi Bog dao da ljubav pokazujemo prvo prema Bogu, a onda će se Njegovom blagodaću ta ljubav rasprostraniti na sve naše bližnje, te ćemo zavoljeti čitav svijet i sve narode i sve će nam biti blagosloveno - naglasio je vladika Dimitrije.

Liturgiji u Staroj crkvi prisustvovali su i predstavnici Katoličke crkve.

Vjernici su nakon liturgije i lomljenja česnice zajedno proslavili Božić u gostoprimnici Stare crkve, a Mostarac Milan Knežević pronašao je novčić.

Po starom vjerovanju, onaj ko na Božić pronađe novac u česnici, imaće dobitke cijele godine.

Božićne liturgije služene su u ponoć u Manastiru Žitomislić, te u crkvama u Blagaju i Bijelom polju.