2.jpg (266 KB)

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je na Vaskršni utorak Svetu liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima koji je danas proslavio svoju krsnu slavu, te poručio da se Srbi moraju držati dobra i ljubavi Božije, jer dok je tako ima nade za buduća pokoljenja.

"Mi kao narod Božiji, crkva Božija i narod pravoslavni imamo perspektivu dok god se držimo Hrista vaskrslog i dok nismo na strani zla", rekao je vladika Dimitrije, kome su na liturgiji u Prebilovcima sasluživali sveštenici hercegovački.

On je dodao da se istorija kreće i prolazi, srpski narod je nakada mnogobrojniji, a nekada strada, ali "dok se držimo Boga ima nade za nas".

"Ima svjetlosti za nas i nade za našu djecu. Mi Srbi moramo se držati dobra i ljubavi Božije ako mislimo da imamo perspektivu. Ovo sve prolazi, huka i problemi i razonode… Ratovi su samo materijalizacija naših unutrašnjih ratova i naše mržnje za koju se nismo postarali, prezira i neotvorenosti za Boga. Manifestacija toga je rat… Dok se ne postaramo za naša srca, Gospod ih neće naseliti", poručio je vladika Dimitrije.

On je rekao da Gospod čeka i da nikada ljudska srca neće otvoriti na silu.

"Bog je ljubav i ne želi na silu spasiti, već one koji to hoće i žele. Kako može biti ljubav bez slobodne volje? Ljubav je akt slobode i Bog kuca na vrata našeg srca. Đavo je nasilje i sila. Kada je pomisao koja u srcu izaziva nemir, tjeskobu ili mrak - pazite, pa čak imali i dobre pomisli. Bolje je da mnogo šta propadne, ali da spasimo dušu", poručio je vladika Dimitrije.

On je naglasio da je važno živjeti hrišćanski život, sa ljubavlju i u ljubavi jedni prema drugima.

"Sveti mučenici koji su u Prebilovcima, blizu su nama i Bogu, to vidimo okom vjere. Bog nikoga i ništa ne zaboravlja. Niti jednu suzu ljudsku. Mi okom vjere vidimo da je samo mrtvo ono što je dotaknuto grijehom i što je ostalo u grijehu, laži, mržnji i zločinu. Bilo šta od toga će vaskrsnuti, ali vaskrsnuti za sud, a za život da bi se vaskrslo treba da bude iz duha, ljubavi, svjetlosti kao Gospod", rekao je vladika Dimitrije, dodajući da tama nestaje onda kada dođe svjetlost.

On je poručio da svaka tuga i nemilost iščezavaju kada dođe milost Božija.

Slavi u Prebilovcima prisustvovao je veliki broj vjernika iz cijele Hercegovine među kojima je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, kao i proslavljena srpska odbojkašica i reprezentativka Srbije Tijana Bošković sa porodicom.