MOSTAR - NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Žitomislić povodom slave ovog hrama - Blagovijesti.
Obraćajući se prisutnima, vladika Grigorije je istakao da je manastir Žitomislić stožer Srba u dolini Neretve. "Istorija manastira Žitomislić je istorija svakog živog čovjeka. To je istorija padanja, ustajanja, rušenja i vaskrsavanja i istorija u kojoj se čovjek stalno obnavlja. Čitav ovaj kraj živi oko stožera - manastira Žitomislić", rekao je vladika Grigorije.

On je istakao da je za njega slika Žitomislića slika života, obnavljanja i vaskrsenja. "Svako od nas bude razoren ili sa strane ili svojim sopstvenim grijesima, a onda opet Bog dotakne naše tijelo, dušu ili srca. Tako je dotakao i ovo kamenje koje je ponovo vaskrslo", rekao je vladika Grigorije, podsjetivši da Žitomislić danas ima šest monaha i igumana Danila.
Govoreći o svjetovnom životu u Žitomislićima i dolini Neretve, vladika Grigorije navodi da je taj život svugdje težak, ali da se uz duhovnu radost brzo uvidi da stvari nisu tako crne.
"U tom smislu je jako važno da se odupremo apatiji i pesimizmu. Trebamo se ugledati na naš narod u Žitomislićima, Prebilovcima, Bijelom polju, Mostaru koji vjeruje u život i koji nastoji da živi život", naglasio je vladika Grigorije.
S tim u vezi vladika Grigorije je ispričao da ga je nedavno neki čovjek pitao koliko ima Srba u dolini Neretve. "Ja mu kažem da sam negdje čuo da je Sveti Sava rekao da jedan dobar vrijedi kao 5.000 i da nas onda po toj računici u dolini Neretve ima 25.000", rekao je vladika Grigorije.
On je istakao da je danas praznik radosti i da je potrebno ljude pozvati na radost. "Potrebno je ići za radošću i tražiti radost, a tugu ne moramo tražiti ona će nas sama stizati", poručio je vladika Grigorije.
Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović podsjeća da je ovo prva pravoslavna bogomolja koja je obnovljena u dolini Neretve.
"Došli smo na potpuno porušen manastir i počeli da služimo liturgiju na temeljima. To je bila velika podrška povratku. Manastir je danas u potpunosti obnovljen i daje nadu u svijetlu budućnost", rekao je iguman Danilo. On je naveo da manastir Žitomislić pohode mnogi pravoslavni vjernici, ali i turisti.

Manastir Žitomislić je u današnjem obliku sagrađen 1566. godine u isto vrijeme kada i Stari most u Mostaru, a postoje dokazi da je sagrađen i ranije. Porušen je do temelja 1992. godine, a njegova obnova počela je 2002. godine i završena je 2005. godine, kada ga je osveštao blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.
Manastir Žitomilić nalazi se na pola puta između Mostara i Čapljine u istoimenom mjestu. Jedan je od najstarijih i najznačajnijih pravoslavnih manastira u BiH i proglašen je za nacionalni spomenik.
SRNA